Ga naar de inhoud

Wees voorbereid; cyberincidenten kunnen ontwrichtende gevolgen hebben voor de hele gemeente

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Cyber Sessions podcast 3 ‘Cyberincidenten en -crises’ nu online 

Een bedrijf of instelling dat een cyberincident meemaakt, kan dit meestal zelf oplossen. Maar het kan ook zijn weerslag hebben op de lokale samenleving, waardoor de gemeente betrokken raakt. In deze derde podcast – die voortkomt uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG – gaat het over het belang van goed voorbereide gemeenten, die weten hoe zij kunnen handelen als cyberincidenten en -crises in hun gemeente plaatsvinden.  

Bij een grote brand hebben gemeenten hun scenario’s tot in de puntjes uitgewerkt. Maar zijn ze ook goed voorbereid op een cyberincident? Met name als het gaat om semipublieke voorzieningen (zoals wegen, bruggen, scholen, ziekenhuizen) die plat komen te liggen door een hack of ransomware aanval, zal de bevolking naar de gemeente en specifiek naar de burgemeester kijken. Maar wie zitten er nou echt aan het spreekwoordelijke stuur? Daarover gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in deze derde podcast in gesprek met hoofdgasten Raymond Vlecken, burgemeester van gemeente Weert en Daan Rijnders, Kwartiermaker Digitaal Veilig Den Haag bij gemeente Den Haag. En er zijn nog veel meer gasten die aan het woord komen over dit thema. 

Wegenwacht

De Lokale Cyberwegenkaart ‘Cyberincidenten en -crisis’ laat zien waar gemeenten hulp kunnen inroepen. Gemeenten staan er namelijk niet alleen voor als er een cyberincident plaatsvindt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en specifiek de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) bieden handvatten om gemeenten te helpen in het geval van een cybercrisis. 

Luister de podcast via een van onze podcastkanalen:

Vijf podcasts 

Leer over digitale veiligheid binnen het gemeentelijk domein. Luister naar de vijf informatieve podcasts die voortkomen uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG.  Vanaf dinsdag 29 augustus verschijnt er elke week een podcast. Kijk hier de uitzending terug.

Meer weten? Ga naar het CCV-dossier Cybercrime of naar vng.nl.