Ga naar de inhoud

Praktijkvoorbeelden

Straat met diverse uitgaansgelegenheden. Ter illustratie van het CCV-dossier Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.

De politie, handhavers van de gemeente en horeca in Zwolle hebben in maart 2023 een gezamenlijke oefening gehouden. Het doel van de oefening is de samenwerking tussen de partijen bevorderen om het uitgaansgebied zo veilig mogelijk te houden.

Vanwege de coronacrisis konden de oefeningen een aantal jaren niet plaatsvinden. De deelnemers zijn blij dit nu weer kan.

Lees meer over de oefening

In dit convenant en het bijbehorende uitvoeringsprogramma ‘Veilig Uitgaan 2022’ staan de afspraken beschreven die tussen de Gemeente Gooise Meren, Nationale Politie (team Gooi- en Vechtstreek), de horecaondernemers van Bussum Centrum, bewoners(groepen) en Koninklijke Horeca Nederland Midden-Nederland zijn gemaakt met het doel om gezamenlijke inzet voor een veilig, gezellig en leefbaar uitgaansgebied te realiseren.

Download

Convenant Bussum Centrum II Veilig Uitgaan 2022

Onder de naam ‘Uit met ouders’ organiseerde de gemeente Meierijstad kroegentochten voor ouders om hen te informeren over veilig uitgaan voor tieners. Op 5, 18 en 31 oktober stonden in diverse café;s deskundigen paraat om te vertellen over alcohol-, drugsgebruik en veiligheid tijdens het uitgaan.

Deelnemers konden meedoen aan diverse workshops. Medewerkers van de GGD en CJG informeerden over opvoeden en omgaan met het uitgaan van jongeren. Daarnaast gaven jongerenwerkers informatie over het werk wat zij doen. Ook vertelden zij meer over drugsgebruik. Wat zijn partydrugs? Wat kan ik als ouder doen?
De politie, HALT, de boa’s en de eigenaar van de kroeg gingen vervolgens in op de veiligheid bij het uitgaan.

Download

Flyer

Door middel van een KVU-project zet de gemeente Valkenburg aan de Geul in op het nog veiliger te maken van het uitgaansgebied. Deze veiligheidsanalyse is de nulmeting.

Het doel van de KVU is om betrokken partijen (gemeente, politie, horeca en Openbaar Ministerie) samen te brengen, de problemen in kaart te brengen en deze gezamenlijk aan te pakken. Dit alles om uiteindelijk de veiligheid in het uitgaansgebied te vergroten.

Als startpunt is een nulmeting van belang. Gegevens hiervan hebben betrekking op de objectieve en subjectieve veiligheidsbeleving in het uitgaansgebied van Valkenburg aan de Geul. Hierbij moet gedacht worden aan de aangiftecijfers van de politie binnen het projectgebied, gegevens van de gemeente en enquêtes afgenomen bij de horecaondernemers, de bewoners en het uitgaanspubliek.

Organisatie

Gemeente Valkenburg aan de Geul

Download

Download de veiligheidsanalyse op khn.nl