Ga naar de inhoud

Studenten hogeschool enthousiast over presentaties van het CCV

Regenboog boven het kantoorgebouw van het CCV

Foto: presentatie door CCV-adviseur Rodney Haan

Tussen de 30 en 40 studenten van NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden waren maandag op bezoek bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in Utrecht. Hier kregen ze presentaties over georganiseerde criminaliteit, High Impact Crimes (HIC) en het spel Onder mijn ogen. “Ik vond het heel interessant. Ik had nog geen concreet beeld wat ondermijning inhoudt en nu wel”, vertelt student Yousra Bertoune.

Foto: studenten Integrale Veiligheidskunde van NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden luisteren naar een van de presentaties bij het CCV

Initiatief voor dit werkbezoek kwam van een aantal tweedejaars studenten Integrale veiligheidskunde van de hogeschool. Zij huurden zelf een bus om een driedaagse tour door Nederland te maken. Het CCV in Utrecht was hun eerste stop. Hier werden de studenten welkom geheten door CCV-manager Francie van de Beek.

Foto: presentatie door CCV-adviseur Colin Voetee

“Ik heb zelf veel interesse in de repressieve kant en het is waardevol om te horen over hoe de preventieve kant eruit ziet”, vertelt student Ischa Hendriks. “Vooral het onderwerp veiligheidsgevoel spreekt me aan en waarom mensen bepaalde keuzes maken en wat voor gevolgen die hebben voor anderen.” Hendriks was zo enthousiast dat hij gelijk informeerde naar een stageplek bij het CCV over dit onderwerp.

Ondermijning

CCV-adviseur Rodney Haan verzorgde de eerste presentatie over ondermijning. “Ik vond het heel leuk en ben erg enthousiast. Het werd zo verteld dat het je aandacht vasthield”, zei student Naomie Holman over de presentatie. Haan werd door verschillende studenten gevraagd of hij geen les kon gaan geven op de school.

Foto: presentatie door CCV-adviseur Ingrid Schuurs

CCV-adviseur Colin Voetee ging in op HIC en CCV-adviseur Ingrid Schuurs vertelde over het spel Onder mijn ogen. Dit is een serious game voor docenten van het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs en praktijkonderwijs. Via het spel leren docenten signalen van criminele uitbuiting en ondermijning te herkennen bij hun studenten.

Na een rondleiding door het kantoor op de achttiende etage van het Piet van Dommelenhuis en een lunch die werd aangeboden door het CCV, gingen de studenten met een volle maag naar het volgende onderdeel van hun tour.