Ga naar de inhoud

Stewards en agenten raken gewond bij confrontatie tussen supporters voetbalclubs

Politieauto. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Na de wedstrijd FC Den Bosch tegen Top Oss afgelopen zaterdag ontstonden in het stadion in ‘s-Hertogenbosch diverse vechtpartijen. Ook pleegden groepen supporters massaal vernielingen. De agressie richtte zich ook tegen stewards en agenten.

Een van de stewards werd mishandeld en liep een hoofdwond op. Ook enkele andere stewards raakten gewond. Zij werden in het ziekenhuis behandeld voor hun verwondingen. Ook twee agenten raakten lichtgewond. De politie heeft tot nu toe elf verdachten van de rellen opgepakt.

Dreigende situatie in voetbalstadion

Na afloop van de wedstrijd zochten supporters van de twee voetbalclubs elkaar rond 19.00 uur op in het stadion. Naast de agressieve en dreigende situatie probeerden meerdere voetbalsupporters van beide clubs de confrontatie met elkaar te zoeken.

“Politie en stewards moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.”

Burgemeester Jack Mikkers van ‘s-Hertogenbosch

De dreiging was dusdanig groot dat de burgemeester van de gemeente ’s-Hertogenbosch een acuut noodbevel uitgevaardigde om de politie haar werk te kunnen laten doen. Dit was van kracht tot 20.30 uur. Burgemeester Jack Mikkers: “De agressie en het geweld gisterenavond tegen de politie en stewards zijn onacceptabel. Zij hebben een verantwoordelijke rol en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect.”

Maatregelen

Hij gaat in overleg met alle betrokken partijen, waaronder de clubs en de KNVB, kijken naar gepaste maatregelen. “Want bij voetbal moet het plezier centraal staan. Voor alle bezoekers, jong en oud. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Dat zal iedereen onderstrepen.”

Om de situatie onder controle te krijgen werden veel agenten ingezet. Zo vormde de ME meerdere malen linies én voerde zij charges uit om groepen te scheiden. De ME werd bekogeld met stenen en fakkels.

Arrestaties

Zeven mannen zijn aangehouden voor geweldplegingen, variërend van openlijk geweld tot mishandeling en bedreiging. Het gaat om zes mannen variërend in leeftijd van 18 tot 41 jaar en op 1 na allemaal afkomstig uit Berghem of Oss. De zevende verdachte is een 32-jarige man uit Den Bosch. 3 personen werden aangehouden op verdenking van belediging van politieagenten. Het gaat om 2 mannen (23 en 32 jaar) uit respectievelijk Oss en Berghem. De derde verdachte voor belediging is een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Een 21-jarige man uit Berghem werd aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering.

Bron: Politie.nl – Elf aanhoudingen na rellen rondom wedstrijd FC Den Bosch – Top Oss

Kenniscentrum Wet MBVEO Met de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO) zijn er vele mogelijkheden om op te treden tegen verschillende vormen van overlast. Wat is wanneer wijsheid en waar doe je goed aan? Dat zijn precies vragen waar het kenniscentrum graag over meedenkt en zich over buigt. Lees er meer over in het webdossier van het CCV. Heb je vragen voor het kenniscentrum? Neem contact op met Katja Steverink, Katja.Steverink@hetccv.nl. Zij zorgt voor een antwoord op je vraag of agendeert deze tijdens een overleg van het kenniscentrum.