Ga naar de inhoud

Politie Gouda betrapt katalysatordieven

De politie in Gouda heeft twee leden van een vermoedelijke katalysatorbende op heterdaad betrapt. Deze bendes zoeken plekken uit waar ze snel weg kunnen komen. Zoals Gouda-Noord, dicht bij uitvalswegen A12 en A20. Een katalysator levert veel geld op en is zo weggenomen. De Toyota Prius van de tweede generatie is een geliefde prooi, net als een Lexus-hybride, zo stelt de politie.

Waardevolle edelmetalen

“Je kan eenvoudig aan een katalysator komen. Je krikt de auto op, je gaat aan de slag met een slijptol en dan neem je hem mee. Het is een paar minuten werk. Het is makkelijk, als je weet waar het onderdeel zit en je het juiste materiaal hebt”, zegt Herman Dooijewaard, adviseur Keurmerken, van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in het AD

“In de katalysatoren van de Toyota Auris zitten meer waardevolle edelmetalen verwerkt dan bij andere fabrikanten. Voor de Toyota bestaan een soort anti-diefstalplaten of -beugels. Dit zijn fysieke maatregelen die de diefstal van de katalysator moeilijker maken”

Hellingshoekdetectie

“Mensen die een auto met beveiliging volgens alarmklasse 3 hebben, die hebben ook hellingshoekdetectie”, zegt Dooijewaard. Krikt iemand de auto op, zijn er sensoren die deze beweging signaleren, waarop een alarm afgaat.

Dooijewaard: “Daarbij is het wel belangrijk dat mensen hun certificaat van het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging bijhouden. Een certificaat is na afgifte 36 maanden geldig. Hierna dient het beveiligingssysteem elke twaalf maanden gekeurd te worden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verzekeraar wel uitkeert bij eventuele diefstal.”

Ook adviseert Dooijewaard om te parkeren op een drukke, goed verlichte plek: “Onder een lantaarnpaal slaan dieven minder snel hun slag.”

Bron: ad.nl

Auto, motor of scooter diefstal voorkomen: is een auto stuurslot of scooteralarm voldoende? Lees op deze pagina alles over voertuigbeveiliging of ga direct op zoek naar een inbouwbedrijf bij jou in de buurt. Want goede auto beveiliging, scooter beveiliging of motor beveiliging voorkomt diefstal.