Ga naar de inhoud

Onderzoek onder burgemeesters: weinig grip op ondermijning

Jongen loopt met mes. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

In bijna alle gemeenten is ondermijning een groot probleem. Ruim 90% van de burgemeesters maakt zich hier zorgen over. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) samen met EenVandaag.

Een derde van de 344 burgemeesters vulde de vragenlijst van het onderzoek in. Ruim de helft heeft het idee dat de mate van georganiseerde criminaliteit de laatste 5 jaar is gestegen, volgens 25% is het gelijk gebleven. En 80% weet zeker dat er in hun gemeente ondermijning plaatsvindt.

Ruim de helft van de burgemeesters zegt weinig grip op ondermijning te hebben en 70% stelt dat er onvoldoende middelen zijn om dit aan te pakken.

Drugscriminaliteit

De burgemeesters hebben het meeste maken met drugscriminaliteit, zoals drugslabs en het dumpen van drugsafval. Sluiting van drugspanden door de burgemeester komt het meeste voor. Ook het gebruik van vuur- en steekwapens in het openbaar signaleren de burgemeesters vaker.

Burgemeesters hebben het idee dat minderjarigen in hun gemeente worden geronseld door criminelen. De helft weet dit zeker.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft diverse webdossiers die gemeenten helpen in de aanpak van ondermijning: