Product toegevoegd aan winkelmand
 

Jongeren en georganiseerde criminaliteit


Jongeren en georganiseerde criminaliteit

In deze toolbox willen we jou als  programmamanager, projectleider en adviseur OOV helpen  met je lokale of regionale aanpak om jongeren uit de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit te houden. We nemen je mee in de ontwikkelingen die 8 gemeenten de afgelopen jaren doorlopen hebben. Hun inspanningen willen zij graag met je delen. Dat doen we in deze toolbox van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het gaat dan vooral om preventieve aanpakken in kwetsbare wijken. Je vindt hier onder meer een handig stappenplan en diverse interventies, handige tips en onderzoeken.

3 korte video’s

Het CCV maakte 3 korte video’s over initiatieven om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden. De eerste gaat over hoe Zaanstad jongeren digitaal weerbaar maakt. “Het project is belangrijk, omdat we steeds meer zien dat jongeren benaderd worden via social media om criminele klussen te doen,” zegt Liande Visscher, programma manager Preventie met Gezag gemeente Zaanstad. De volgende video’s gaan over de Citystewards in Rotterdam en de vr-tool Mes Less van Amsterdam. Iedere video sluiten we af met tips. Kijk nu aflevering 1.

Gemeenten blijven toolbox aanvullen

Het CCV verzamelt interventies als ze veelbelovend en toepasbaar zijn in andere gemeenten. Deze toolbox is tot stand gekomen met input van de gemeenten uit de Learning Community ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden’. Dit zijn de gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Onder de noemer ‘Breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit’ (BOTOC) werken zij aan verbeterde werkprocessen en innovaties om jongeren uit de criminaliteit te houden.

De afgelopen periode is hard gewerkt om de incidentele middelen om te zetten naar structurele middelen, zodat aan een meerjarige aanpak gewerkt kan worden. Deze structurele aanpak vindt plaats onder de noemer ‘Preventie met Gezag’. Een aantal gemeenten rondt in 2023 de werkzaamheden onder de noemer BOTOC af. Tot die tijd blijven wij deze toolbox aanvullen.

Breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit (BOTOC)

Preventie met Gezag


© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid