Product toegevoegd aan winkelmand
 

Jongeren en georganiseerde criminaliteit


Jongeren en georganiseerde criminaliteit

In deze toolbox vind je informatie en de verschillende aanpakken gericht om jongeren uit de ondermijnende en georganiseerede criminaliteit te houden. Het gaat dan vooral om preventieve aanpakken van ondermijning in kwetsbare wijken. Inzet is om te voorkomen dat met name jongeren en jongvolwassenen in sociaaleconomisch zwakkere wijken gemakkelijk in de georganiseerde criminaliteit terechtkomen.

Infographic over preventie aanpak ondermijning en jongeren met plaatjes en teksten.Klik op infographic om te vergroten

Daarnaast staan in deze toolbox handige instrumenten om zelf aan de slag te gaan met projecten om jongeren uit de (zware) criminaliteit te houden. Ook vind je hier onderzoeken over dit onderwerp. En verder vind je praktijkvoorbeelden.

Gemeenten blijven toolbox aanvullen

Deze gemeenten nemen deel aan de Learning Community ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden’: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Het CCV verzamelt initiatieven en interventies van de leden van de Learning Community met belangstelling. Als ze veelbelovend en ook toepasbaar zijn in andere gemeenten, krijgen ze een plek in deze toolbox.

Het CCV mocht de afgelopen jaren meekijken en samen leren met de leden van deze Learning Community die onder de noemer Breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit (BOTOC) werkten aan verbeterde werkprocessen en innovatie om jongeren uit de criminaliteit te houden. In samenwerking met hen is deze toolbox dan ook tot stand gekomen. Tegelijkertijd is in deze periode eveneens hard gewerkt om de incidentele middelen om te zetten naar structurele middelen zodat betrokken organisaties ook kunnen werken aan een structurele aanpak. Deze structurele aanpak gaat plaatsvinden onder de noemer Preventie met Gezag.

Breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit (BOTOC)

Preventie met Gezag


© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid