Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw van het CCV: Handreiking privacy en gegevensdeling wijk-GGD’er

Zo’n 50 belangstellenden waren aanwezig bij de online lancering van de nieuwe handreiking privacy en gegevensdeling wijk-GGD’er. Deze handreiking biedt voor het eerst concrete handvatten aan gemeenten hoe ze de privacy en gegevensdeling voor de wijk-GGD’er goed kunnen organiseren.

Handreiking privacy en gegevensdeling biedt juridische basis

Wijk-GGD’ers zijn experts in het regelen van passende zorg en ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag. Daarvoor werken ze intensief samen met buurtbewoners en partners uit het zorg-, sociaal- en veiligheidsdomein. Zoals de politie, (acute) ggz, maatschappelijk werk, huisarts en gemeente.

In dat samenwerken is het belangrijk om het risico op inbreuk van de privacy voor een bewoner zo klein mogelijk te maken. Hoe je dat doet en wat daarvoor nodig is, staat beschreven in de handreiking die hier de juridische basis voor biedt. De handreiking is vooral bedoeld voor beleidsmedewerkers, projectmanagers en juristen die tot taak hebben om de werkwijze van de wijk-GGD’er goed in te richten.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Leonie Aarsen, adviseur bij het CCV vertelt: “We begeleiden al meer dan 5 jaar gemeenten bij de invoering van de functie van wijk-GGD. Vragen over hoe je de privacy en gegevensdeling goed regelt,worden al vanaf het eerste moment gesteld. Tot nu toe waren de antwoorden nooit een en hetzelfde. We zijn blij dat er nu een duidelijke handreiking ligt die de antwoorden wel biedt.”

Deelnemers waren enthousiast over de handreiking

"Ik wil jullie bedanken voor de genuanceerde wijze waarop jullie dit hebben gepresenteerd. Jullie hebben fantastisch voorwerk verricht."

"Ik denk dat ik alles uit de handreiking prima kan toepassen, zó fijn!"

"Ik ga dit bespreken in ons team als casuïstiek en ga de handreiking als leidraad gebruiken." 

De handreiking kwam tot stand dankzij de bevlogen en aanhoudende inzet van een werkgroep wijk-GGD’ers, teamcoördinatoren, beleidsmedewerkers en privacyexperts van het (landelijke) traject ‘privacy en gegevensdeling zorg en veiligheid’. Deze werd in opdracht gemaakt van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Download de handreiking

Meer informatie

Wat doet een wijk-GGD’er en hoe richt je deze functie in de gemeente in? Deze informatie vind je terug in het dossier wijk-GGD’er. Het CCV is het landelijk coördinatiepunt wijk-GGD. Heb je vragen? Mail naar Leonie.Aarsen@hetccv.nl

Het CCV is landelijk coördinatiepunt voor de wijk-GGD en richt zich op het bewaken en verder versterken van het concept van de wijk-GGD’er. Lees hierover meer in het artikel met Zorg+Welzijn.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid