Wijk-GGD’er
Dit webdossier helpt gemeenten en uitvoerders bij het invoeren van de werkwijze van de wijk-GGD’er.

De wijk ggd’er is er voor mensen met onbegrepen gedrag
Een wijk-GGD’er (ook wel wijkfunctionaris, zorgverbinder of wijk-GGZ’er genoemd) is de spin in het web in een gemeente bij de aanpak van onbegrepen gedrag. Hij of zij werkt breed samen met verschillende partners aan een aanpak en regelt de hulp die nodig is. Dit webdossier helpt gemeenten en uitvoerders bij het invoeren van de werkwijze van de wijk-GGD’er.
Op het scherpst van de snede: samenwerking veiligheid en zorg
Een wijk-GGD’er werkt als verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg. Hij of zij gaat zo snel mogelijk op mensen met onbegrepen of verward gedrag af om erger te voorkomen. In een vroege fase bepaalt hij samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg nodig is. En regelt dat. Dit voorkomt onnodig politie-inzet en verdere traumatisering bij de betrokkene. Wat er nodig is voor een geoliede samenwerking en hoe je deze werkwijze in de gemeente inricht, lees je in dit dossier.
Landelijk coördinatiepunt
Het CCV is het landelijk coördinatiepunt voor de ontwikkeling en invoering van deze werkwijze bij gemeenten. In 2017 begeleidde het CCV de eerste gemeenten bij de invoering van deze werkwijze. Dat breidde de jaren daarna uit, mede dankzij een subsidieregeling van ZonMw. Intussen hebben ruim 65 gemeenten met hulp van het CCV een wijk-GGD’er aangesteld en werken zij met deze methode. De kennis die het CCV opdeed in deze procesbegeleidingen stelt zij als landelijk coördinatiepunt beschikbaar. We geven informatie over de werkwijze, de succesfactoren en valkuilen. Maar ook vind je hier bijvoorbeeld informatie over de vaardigheden die een wijk-GGD’er moet hebben, voorbeelden van projectplannen en vacatureteksten. Meer over het coördinatiepunt vind je op de pagina landelijk coördinatiepunt.
Het CCV helpt je graag. Neem contact op voor hulp en advies. Mail naar leonie.aarsen@hetccv.nl
Maatwerk
Wil je eens sparren over de werkwijze, invoering of door-ontwikkeling van de wijk-GGD’er? 2 keer per jaar organiseert het CCV bijeenkomsten voor beleidsambtenaren van gemeenten. Ook voor wijk-GGD’ers zijn er jaarlijks intervisiebijeenkomsten. In deze bijeenkomsten kun je met gelijkgestemde collega’s uit het land kennis en ervaringen delen. Wil je eens 1-op-1 sparren over de aanpak? Het CCV denkt met een frisse blik en kennis uit het land graag met je mee. Neem contact op met Leonie Aarsen, leonie.aarsen@hetccv.nl.
In 2021 onderzocht het CCV in opdracht van ZonMw de succesfactoren van de functie. In het rapport De kracht van de wijk-GGD’er lees je de ervaringen van gemeenten die met een wijk-GGD’er werken. In dit interview op de website van ZonMw vertelt CCV-onderzoeker Sara Wester: “We hebben waardevolle inzichten gekregen over wat de wijk-GGD’er in gemeenten zo succesvol maakt.”