Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Hulp in plaats van handboeien dankzij de wijk-GGD'er

Door 21 gemeenten wordt deze maand een wijk-GGD ingevoerd om escalaties rond mensen met onbegrepen gedrag te voorkomen. In het Brabantse Veldhoven loopt al langer een wijk-GGD’er rond.

Een twintiger liep daar geregeld luid schreeuwend over straat, omwonenden waren bang geworden voor hun buurman. Wijkagente Anja Verberne was er veel tijd mee kwijt. Ze probeerde zijn huisarts op te sporen, de GGZ te bellen, de gemeente in te schakelen. Onder meer vanwege privacy-redenen kreeg ze echter vaak nul op het rekest. Tegenwoordig belt zij in deze gevallen het nummer van Kirsten Peek, 1 van de 2 wijk-GGD’ers van Veldhoven,

De wijk-GGD in Veldhoven is een samenwerking tussen politie, de gemeente en GGD Brabant-Zuidoost en heeft een drieledig doel: agenten als Verberne ontlasten, escalaties rond personen met onbegrepen gedrag voorkomen, en kwetsbare mensen sneller en beter helpen. Samen met het Meldpunt zorg en veiligheid van de gemeente, concludeerden Verberne en Peek dat de schreeuwende twintiger hulp in plaats van handboeien nodig had. “Zoals verreweg de meeste mensen met verward gedrag veroorzaakte hij weliswaar overlast, maar hij was geen crimineel”, stelt de wijkagent. “Hij was door wat voor reden dan ook de grip op zijn leven kwijtgeraakt, iets wat iedereen kan overkomen.”

Het CCV onderzocht wat de werkwijze van de wijk-GGD'er succesvol maakt. In het rapport 'De kracht van de wijk-GGD'er' lees je de uitkomsten. Het CCV start in 2022 met het inrichten van een landelijk coördinatiepunt wijk-GGD. Gemeenten en andere partners die (willen) beschikken over een wijk-GGD functie kunnen hier met hun vragen terecht. Dat geldt natuurlijk ook voor de wijk-GGD'ers zelf. Het coördinatiepunt ondersteunt, monitort en faciliteert het leren van elkaar rondom de functie van de wijk-GGD’er. Dit landelijke coördinatiepunt wordt mogelijk gemaakt dankzij subsidie vanuit het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag van ZonMw. Lees meer in het CCV-dossier Veligheid en Zorg.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid