Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Cyberslachtoffer Tool geeft urgentie aan

Dat het aantal slachtoffers van cybercrime stijgt, weten we allemaal. Maar weten alle gemeenten ook hoe zij ervoor staan? De nieuwe Cyberslachtoffer Tool van het CCV geeft een indicatie van het aantal slachtoffers van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit binnen elke gemeente in Nederland. De uitkomsten kunnen door gemeenten ingezet worden als basis van een veiligheidsanalyse of voor de verantwoording van een integraal veiligheidsplan.

Urgent probleem

Het CCV wil met deze tool gemeenten inzicht geven in de urgentie van het probleem. "Elk cyberslachtoffer is er 1 te veel. Pak cybercrime in je gemeente aan en neem het op in het integrale veiligheidsplan", zegt Tom Weijers van het CCV.

Hoe het werkt

 1. Ga naar de Cyberslachtoffer Tool
 2. Vul daar de demografische gegevens van je gemeente in
 3. De tool geeft een indicatie van het aantal slachtoffers op verschillende niveaus van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit:
  • Oplichting en fraude
  • Hacken
  • Online bedreiging en intimidatie
  • Overig.

Deze categorieën en de bijhorende cijfers komen uit de veiligheidsmonitor van het CBS of uit Statline. Aan de hand van deze landelijke percentages wordt er - in combinatie met het ingevoerde aantal inwoners per leeftijdscategorie van de gemeente - een beeld gegeven van de hoeveelheid slachtoffers binnen deze demografische groepen.  

Cyberveiligheid komt in allerlei thema’s voor en is niet een opzichzelfstaand onderwerp. Cybercrime verdient een integrale aanpak. Het CCV-dossier Cybercrime helpt gemeenten bij het maken van gemeentelijk (veiligheids)beleid over cybercrime.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid