Ga naar de inhoud

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne

‘Kamer verhuren voor een extraatje?’ Het is een van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen misstanden in sociale huurwoningen.

‘Kamer verhuren voor een extraatje?’ Het is een van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen misstanden in sociale huurwoningen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is één van de organisaties die deze campagne ondersteunt. Met de campagne wil M. de bewustwording van bewoners vergroten, signalen onder de aandacht brengen en de drempel om te melden verlagen. Gemeenten en woningcorporaties kunnen zich bij de campagne aansluiten. De campagne loopt tot en met december.

Woning onmisbaar voor criminaliteit

Voor criminele activiteiten zijn woningen onmisbaar. Bijvoorbeeld om wapens en geld op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Deze activiteiten vinden vaak plaats in sociale huurwoningen. Criminelen benaderen bewoners rechtstreeks om kamers of ruimten af te staan. De campagne van M. is bedoeld om de bewustwording van huurders te vergroten, signalen onder de aandacht te brengen en de drempel om te melden te verlagen.

Campagne focust op sociale huursector

Het meldpunt richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op de sociale huursector. “Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven huurders toegang tot een woning in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar,” aldus Mark Janssen, communicatieadviseur bij M.

Veiligheid in de buurt

Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders, hebben criminele activiteiten een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne laat bewoners daarom nadenken wie ze toegang geven tot hun woning en roept op om verdacht signalen (anoniem) te melden.

‘Kamer verhuren voor een extraatje?’ Het is een van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen misstanden in sociale huurwoningen.

Hulp buurtbewoners bij opsporing onmisbaar

Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. Het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur, de campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

Vastgoedcriminaliteit samen aanpakken

De campagne wordt verspreid in samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en de politie om de lokale aanpak hiermee te versterken. Via toolkits, campagnemateriaal, bijeenkomsten en bewonersbrieven zien bewoners waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd. Wil jij vanuit jouw gemeente of woningcorporatie bij de campagne aansluiten? Neem contact dan op met M via communicatie@meldmisdaadanoniem.nl en ontvang de campagnematerialen.

Naast het CCV ondersteunen het ministerie van Justitie en Veiligheid en het RIEC/LIEC Landelijke Fenomeentafel Vastgoed de campagne van M..

Wil je meer informatie over de aanpak van vastgoedcriminaliteit? Bekijk dan ook eens het webdossier Vastgoedcriminaliteit van het CCV.