Product toegevoegd aan winkelmand
 

Zakelijk

Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0

Je hebt een onderneming en een eigen bedrijfspand. Dagelijks ben je volop bezig met dat wat je het liefste doet: ondernemen. Ongewenst bezoek is dan ook het laatste waarop je zit te wachten. Inbraak en winkeldiefstal hebben namelijk grote gevolgen. De financiële schade kan hoog oplopen, de bedrijfscontinuïteit komt in gevaar, reputatieschade ligt op de loer en de emotionele impact is vaak enorm.

Gebruik de VRKI

De Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) is een beproefd instrument om het inbraakrisico van bedrijfsgebouwen en woningen te bepalen. Onderdeel van de VRKI is een lijst met aantrekkelijke spullen. Op deze lijst staan goederen – variërend van aanhangwagens tot tabakswaren en zonnepanelen – met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen. In bedrijven kunnen verschillende soorten goederen aanwezig zijn, met een verschillende waarde en een verschillende attractiviteit. Is dit het geval, dan is de hoogste attractiviteit van toepassing. De aantrekkelijkheid én de waarde van de goederen samen, bepaalt de risicoklasse van je bedrijf. De risicoklasse is bepalend voor het type en de zwaarte van de beveiligingsmaatregelen die de VRKI voorstelt voor jouw bedrijf.

VRKI-tool voor bedrijven

Je kunt eenvoudig zelf de risicoklasse van jouw bedrijfspand berekenen met de VRKI-tool voor bedrijven. Bij iedere risicoklasse horen beveiligingsmaatregelen. De VRKI is een instrument van het Verbond van Verzekeraars.

Neem passende maatregelen

Inbraak en winkeldiefstal zijn met een aantal eenvoudige beveiligingsmaatregelen te bestrijden. Gebruik om te beginnen je gezonde verstand. Veel problemen zijn dan te voorkomen. Denk daarbij aan zogenaamde organisatorisch maatregelen, zoals er op toezien dat alle deuren ook daadwerkelijk goed worden afgesloten zonder dat de sleutel in het slot blijft zitten.

Een stap verder gaan de bouwkundige maatregelen, waarbij bijvoorbeeld ramen en deuren voldoende inbraak werend worden gemaakt met goed hang- en sluitwerk. Als aanvulling op organisatorische en bouwkundige maatregelen zijn soms elektronische maatregelen noodzakelijk. Denk aan een inbraakalarminstallatie, een toegangscontrolesysteem of een beveiligingscamera.

In een gebouw met verschillende ruimten (zoals een kantoor en een magazijn) is het ook mogelijk om gedeeltelijke beveiliging toe te passen. Hierbij moet de scheidende constructie tussen de ruimten voldoen aan het niveau van de gekozen combinatie die wordt uitgevoerd voor de hoogste risicoklasse. Schakel een beveiligingsbedrijf in dat werkt met de VRKI-risicoklassen.

BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf

Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten met de juiste vakbekwaamheid en goede werkprocedures. Maak daarom gebruik van een beveiligingsbedrijf met een BORG-certificaat. Deze bedrijven worden beoordeeld door een certificatie-instelling op de levering van hun producten en/of diensten. Denk hierbij aan het adviseren over inbraakbeveiliging en het aanleggen, monteren en onderhouden van beveiligingssystemen. Bovendien worden zij gecontroleerd op de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel.

Verzekeraar

De VRKI is voor veel verzekeraars een belangrijk instrument om de hoogte van de premie van een inbraakverzekering te bepalen. Het Verbond van Verzekeraars stimuleert de toepassing van de VRKI.

Vakman

Ben je op zoek naar deskundig advies om jouw bezittingen en medewerkers te beschermen tegen winkeldiefstal en inbraak? Beveiligingsbedrijven die werken volgens de VRKI en zijn gecertificeerd voor hun deskundigheid en het leveren van kwalitatieve beveiligingsoplossingen vind je op Vakman. Dit geeft de zekerheid dat jouw beveiliging goed geregeld is!

Winkeldiefstal en inbraak: het risico is groot
Inbraak en winkeldiefstal scoren hoog in de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 werd er 37.985 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal en 15.265 bedrijven waren slachtoffer van een inbraak. In de meeste branches heeft zelfs meer dan 10 procent van de bedrijven ieder jaar te maken met één of meer inbraken. Iedere onderneming heeft aantrekkelijke spullen, dus ook jouw bedrijf kan een doelwit zijn. Bovendien bezoeken inbrekers niet alleen bedrijven met luxe goederen zoals computers en laptops, maar vaak – zelfs in 80 procent van de gevallen – maakt de gelegenheid nog steeds de dief. Reden genoeg om de risico’s voor jouw bedrijf zoveel mogelijk te beperken.