Ga naar de inhoud

FNV praat met Kamer over geweld tegen NS-personeel

NS treinstation. Foto is ter illustratie van het CCV-dossier Geweld in het OV.

De vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid (JenV) spreekt 25 oktober in een rondetafelgesprek met Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor over agressie en geweld tegen NS-personeel.

Meer incidenten

Het aantal geregistreerde incidenten van agressie en geweld tegen NS-medewerkers steeg in 2022 met 30% ten opzichte van 2021. En ook in 2023 zet deze stijging door, terwijl er minder treinen reden en minder toezichthoudend NS-personeel werd ingezet.

Janssen: “Dit is een direct gevolg van verharding in de samenleving, maar voor ov-personeel speelt nog iets anders mee. De overheid trekt zich steeds meer terug als het gaat om verzorging van de zwakkeren in de samenleving. Hierdoor neemt het aantal verwarde personen, dak- en thuislozen, verslaafden en veiligelanders asielzoekers dat voor grote problemen zorgt, zoals overtreden huisregels maar zeker ook verstoring van de openbare orde, toe. Dit zijn maatschappelijke problemen en kunnen niet alleen door de vervoerders worden opgelost. Het is nu tijd dat na jaren van overleg voeren, de overheid tot daden komt.”

Vier adviezen

De vakbond heeft vier adviezen waarmee de veiligheid per direct verbeterd kan worden.

  • Boa’s moeten toegang krijgen tot systemen waarmee de identiteit van reizigers gecontroleerd wordt. Op deze manier kunnen mensen die regelmatig overlast geven, aangepakt worden.
  • Boa’s mogen hun politiebevoegdheden gebruiken ter ‘bevriezing’ of ‘afwenden van gevaar’. Denk aan het gebruik van handboeien of fouilleren.
  • Bewustwording creëren onder het publiek.
  • Maak haast met het uitvoeren van de plannen zoals die zijn opgesteld in het plan ‘Sociale Veiligheid in het OV’.

Bron: fnv.nl