Ga naar de inhoud

Escapeboot van Platform Veilig Ondernemen gaat weer varen

Adviseurs Suus de Kovel en Lynn van Kooten van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Rotterdam namen onlangs een kijkje bij de escapeboot, die in juni, juli en september langs verschillende jachthavens gaat varen. Dit is om bootbezitters en havengebruikers bewust te maken dat jachthavens interessante plekken zijn voor criminelen voor ondermijnende activiteiten.

Lynn van Kooten: “We hebben de toffe werkplaats gezien waar de escaperooms gemaakt worden en mochten binnenkijken in de verschillende escaperooms als de drugstrailer en de cyberbus.”

Signalen georganiseerde criminaliteit

De escapeboot werd vorig jaar voor het eerst ingezet om langs (jacht)havens te varen in Alblasserdam, Papendrecht, Gorinchem, Hoeksche Waard en Sliedrecht. “Dit jaar willen wij ook graag die kans aan andere gemeenten geven. Wij merken vanuit de praktijk dat de signalen van de georganiseerde criminaliteit niet herkend worden en dat mensen wel weten wat ondermijning is, maar denken dat het bij hun in de buurt niet voorkomt”, zegt Suus de Kovel.

Drugs- en geldtransport

Via de escapeboot willen de PVO-adviseurs de mensen duidelijk maken dat ook in de vertrouwde omgeving deze vorm van criminaliteit voorkomt.  De Escapeboot is bedoeld om booteigenaren en havengebruikers te leren welke signalen wijzen op criminele praktijken en ervoor te zorgen dat ze bereid zijn hier melding van te maken.

“Op een speelse manier doen de deelnemers kennis op over verdachte situaties.”

Suus de Kovel, adviseur Platform Veilig Ondernemen Rotterdam

De escapeboot is als een escaperoom. “Op een speelse manier doen de deelnemers kennis op over verdachte situaties en ze worden teamplayer in het geheel. Leren door te doen staat hierin centraal”, vertelt De Kovel. Een professional is aanwezig op de boot om het geheel te begeleiden. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld drugs- en geldtransport, mensenhandel en het anoniem verblijven op een boot om zo uit handen van justitie te blijven.

Data

Tot nu toe zijn er 2 datums bekend wanneer de boot zal aanleggen:

  • 13 juni in Dordrecht
  • 16 juni in Albrandswaard

Ben jij ondernemer en wil je meer infomatie? 

Neem contact op met PVO Rotterdam via info@pvo-rotterdam.nl

De escaperoom op de boot is ontworpen door Escape Room Designer bv in Fijnaart. PVO Rotterdam vaart elke maand een volle week en doet dit samen met het ROBT – Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team.