Ga naar de inhoud

Eerste Monitor arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling van de Arbeidsinspectie

Monitor arbeidsuitbuiting 2020-2021. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Uit de eerste Monitor arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling van de Arbeidsinspectie blijkt dat in 2020 en 2021 10 strafrechtelijke onderzoeken naar arbeidsuitbuiting zijn afgerond met in totaal 26 slachtoffers en 19 daders. Daarnaast zijn er 52 bestuursrechtelijke onderzoeken ernstige benadeling afgerond, waarbij 235 werkenden en 59 werkgevers betrokken waren.

Aanpak van misstanden

Het is de eerste keer dat de Arbeidsinspectie de monitor Arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling publiceert. De inzichten uit deze tweejaarlijkse rapportage helpen bij de aanpak van misstanden en effectieve bescherming van slachtoffers.

Arbeidsmigranten

Bijna alle slachtoffers zijn arbeidsmigranten. Het zijn overwegend mannen. Meer dan de helft van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting en meer dan driekwart van de ernstig benadeelden verblijft en werkt legaal in Nederland. Arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling vinden in allerlei sectoren van de arbeidsmarkt plaats, vaak bij ondernemingen die op het eerste gezicht bonafide lijken. Het gaat doorgaans om banen waarvoor geen of weinig opleiding nodig is en het betreft vaak vies, gevaarlijk of zwaar werk.

De slachtoffers en ernstig benadeelden werken meestal lange dagen, ontvangen te weinig loon en hebben een flexibel contract. De Arbeidsinspectie ziet dat daders of werkgevers de arbeidsmigranten met regelmaat een ‘totaalpakket’ aanbieden waarbij zij alles rondom de reis naar Nederland, huisvesting, arbeid en verzekeringen organiseren. Op deze manier binden zij slachtoffers of ernstig benadeelden aan de situatie. 

Bron: nlarbeidsinspectie.nl

Het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel heeft een lijst opgesteld met signalen op die op arbeidsuitbuiting kunnen wijzen. Bekijk de signalen in het CCV-dossier Arbeidsuitbuiting.