Ga naar de inhoud

CCV-animatie over ongestructureerde problemen filmfestival

Animatie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid over ongestructureerde problemen op GEWELD(dad)IG Filmfestival

Van 21 tot 30 november vindt het GEWEL(dad)IG Filmfestival plaats. Dit online filmfestival besteedt aandacht aan huiselijk geweld en kindermishandeling. Hiermee wil het festival professionals meer kennis geven van de problematiek om het zo te kunnen doorbreken. Elke dag zijn er films en documentaires te bekijken en kunnen deelnemers tijdens een livestream vragen stellen aan experts. Ook de CCV-animatie over ongestructureerde problemen wordt er getoond.

Georganiseerde criminaliteit: ongestructureerde problematiek effectief aanpakken

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Onderdeel van groter probleem

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn namelijk niet altijd een probleem op zich. Soms maakt deze problematiek onderdeel uit van georganiseerde criminaliteit. Zo kan het bijvoorbeeld verweven zijn met criminele (familie)netwerken, mobiele bendes en mensenhandel.

Voor de aanpak is het van belang dat professionals beseffen dat fenomenen met elkaar kunnen samenhangen en dat er sprake kan zijn van dader- en slachtofferschap. We noemen dat ook wel een ongestructureerd probleem, oftewel een wicked problem.

Ongestructureerde problemen aanpakken

Ongestructureerde problemen zijn voor het veld (praktijk) en de systeemwereld (beleid/regels) waar we in zitten ingewikkeld om mee aan de slag te gaan. Ze overstijgen vaak de mogelijkheden die organisaties zelf hebben en de juiste oplossing bestaat nog niet. Veiligheidsvraagstukken, waaronder opsporing, straf- en bestuursrechtelijk onderzoek en vervolging, zullen gecombineerd moeten worden met zorgvraagstukken. En dat op verschillende niveaus (uitvoerend, beleidsmatig, strategisch, bestuurlijk).

Over deze uitdagende opdracht heeft het CCV eerder een animatie gemaakt die op het filmfestival getoond wordt. Hierin brengen we de complexiteit van de problematiek in beeld.