Ga naar de inhoud

CCV-adviseur Rodney Haan bij NPO Radio 1 over cameratoezicht

CCV-Adviseur Rodney Haan was dinsdag te horen in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. Hij geageerde op de stelling ‘We slaan door met het ophangen van beveiligingscamera’s’.

De adviseur is het niet eens met de stelling: “We zijn de rek aan het opzoeken maar we slaan absoluut niet door”. Toch geeft hij wel aan dat we op een dun lijntje lopen, zeker als het gaat om privaat toezicht. ‘Het is ieder zijn goed recht om de eigen spullen te beveiligen, maar we moeten ons wel houden aan de wet’, aldus Haan. 

“we zijn de rek aan het opzoeken maar we slaan absoluut niet door”

CCV-adviseur Rodney Haan

En precies daar loopt dat dunne lijntje. Want een camera voor privaat toezicht mag niet op de weg gericht staan, maar dit gebeurt al snel wanneer je jouw eigen tuin wilt beveiligen. Rodney legt uit: “Als je een stukje van de stoep meeneemt -en het is onvermijdelijk- dan is het mogelijk, maar het is niet de bedoeling dat je de camera zo ver ‘open zet’ dat die de hele straat in beeld brengt.”

Gewend aan camera’s

Verder laat de CCV-adviseur weten dat er weinig wordt opgetreden wanneer camera’s te ver op de straat gericht staan, ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens komen weinig meldingen binnen. “Wij zijn zo gewend aan camera’s, dat het ons helemaal niet meer opvalt.” Klachten komen volgens de CCV-adviseur dan ook vooral “van bijvoorbeeld buren die niet echt goed met elkaar kunnen opschieten”.

Luister het hele fragment, met Rodney vanaf minuut 11.14

Cameratoezicht

Wil je weten wat wel en niet is toegestaan op het gebied van cameratoezicht? Kijk dan in het webdossier ‘cameratoezicht’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.