Ga naar de inhoud

Cameratoezicht

In dit dossier vind je informatie over publiek en privaat cameratoezicht.

Beveiligingscamera voor cameratoezicht op het terrein. Ter illustratie van het CCV-dossier Cameratoezicht.

Ondernemers en burgers beschermen zichzelf en hun eigendom met camera’s. Dit is privaat cameratoezicht. De overheid zet cameratoezicht in om de veiligheid in de openbare ruimte te handhaven. Bijvoorbeeld in een uitgaans- of winkelgebied. Dit is publiek cameratoezicht. Camera’s zijn bijna onderdeel van ons leven geworden. Aantallen zijn lastig te noemen, maar het loopt in de miljoenen.

Bij onraad kan door cameratoezicht snel worden ingegrepen. Ook helpen camerabeelden bij het opsporen van criminelen en kunnen de beelden extra bewijsmateriaal leveren.

Om verdachten van misdrijven snel op te kunnen sporen en te kunnen vervolgen zijn camerabeelden van groot belang. Met de 9 punten voor excellent cameratoezicht vergroot je de kans op geschikte beelden voor heterdaadkracht, opsporing en vervolging.

Maar is cameratoezicht altijd effectief? Wanneer voer je cameratoezicht wel in en wanneer niet? Naast antwoord op deze vragen, vind je in dit dossier ook achtergrondinformatie en documenten onderaan deze pagina.

Het CCV helpt!

Met de informatie op deze website helpt het CCV gemeenten en ondernemers de juiste keuzes te maken op het gebied van cameratoezicht. Zo helpt het afwegingskader bijvoorbeeld bij de besluitvorming over het wel of niet inzetten van cameratoezicht.

Neem contact op met CCV-adviseur Rodney Haan, rodney.haan@hetccv.nl, bij vragen over de (beleids)invoering van cameratoezicht. Hij geeft je graag advies.

“Cameratoezicht is meer dan het implementeren. Voor kennis of advies over de exacte plaatsing en werking van camera’s, kun je contact opnemen met officieel erkende installateurs.”

  • Rodney Haan, CCV-adviseur

Maak je eigen digitale barrièremodel. Ga direct aan de slag!

Gerelateerd