Ga naar de inhoud

Buurtbemiddelaars in Heusden lossen nog meer burenruzies op dan landelijk gemiddelde

Man en vrouw praten bij schutting. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Maar liefst 93% van de burenruzies die vorig jaar werden aangemeld bij Buurtbemiddeling Heusden werd afgesloten met een positieve uitkomst. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde dat met 70% ook al hoog is. Monique van Boven Kaarsmaker, coördinator van Buurtbemiddeling Heusden, zegt trots: “Natuurlijk willen we dit geweldige slagingspercentage in 2022 evenaren.”

Buurtbemiddeling is dus een effectieve manier om conflicten tussen buren op te lossen en dan zeker in Heusden. Hierbij gaan getrainde vrijwilligers samen met de ruziënde partijen als onafhankelijke bemiddelaar op zoek naar een oplossing.

Geluidsoverlast

In 2021 kreeg Buurtbemiddeling Heusden 51 aanmeldingen. Na het recordjaar 2020 door de coronapandemie met 83 meldingen in Heusden was het aantal meldingen in 2021 weer ongeveer gelijk aan 2019. Geluidsoverlast is ook in de gemeente Heusden de belangrijkste oorzaak van een burenconflict.

Gratis aanmelden

In Heusden komen buurtbemiddelaars in actie na een doorverwijzing van bijvoorbeeld de politie of de woningcorporatie, maar inwoners kunnen zich ook zelf gratis aanmelden voor bemiddeling bij een conflict. Uit de cijfers van 2021 blijkt dat meer inwoners dit deden.

Meer over buurtbemiddeling in de gemeente Heusden: www.bijeenheusden.nl/zorg-en-veiligheid/buurtbemiddeling. Weten welke gemeenten allemaal buurtbemiddeling aanbieden? Ga naar het webdossier Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).