Ga naar de inhoud

Burgemeesters willen online relschoppers kunnen aanpakken

Brand en vlammen. Ter illustratie van een CCV-nieuwsbericht.

Een grote groep burgemeesters geven aan dat ze willen kunnen ingrijpen als mensen online oproepen om te gaan rellen. Hierover gingen burgemeesters Dijksma van Utrecht, Potters van De Bilt en Gerritsen van Almelo in gesprek met meerdere Kamerleden. Zij voeren dit gesprek ook namens 38 andere gemeenten.

In de wet staat dat je niet op straat mag oproepen om te gaan rellen. Doe je dat toch, dan kun je een gebiedsverbod krijgen. Online is dat anders. Als je via social media oproept om te gaan rellen krijg je daarvoor geen straf. Potters wil dat het ook online strafbaar wordt om op te roepen tot rellen.

Kritiek

De burgemeesters merken dat er veel discussie is over het onderwerp, het roept veel kritiek op. Tegenstanders zijn bang dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt wanneer je straf krijgt voor iets wat je online zegt.

Boete voor relschoppers

Dijksma laat weten dat dit echt niet de bedoeling is. Zij vind dat de gemeente best mag ingrijpen “als je oproept om de stad kort en klein te slaan”, dus wanneer je de openbare orde verstoort. De burgemeesters vinden dat relschoppers die maar door blijven gaan een boete moeten betalen.

Bron: rtlnieuws.nl

Online aangejaagde ordeverstoringen

Weten wat je als gemeente nu al kunt doen tegen de aanpak van online relschoppers? Kijk in het webdossier Online aangejaagde ordeverstoringen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.