Ga naar de inhoud

Blog: Belangrijke rol voor toezichthouders voor veilige vakantieparken

Foto van een vakantiepark. Ter illustratie van het CCV-dossier Veilige vakantieparken.

door Lienke Hutten, adviseur Veilige Vakantieparken

In het voorjaar ging ik samen met mijn gezin naar Limburg. Toch best een eindje rijden naar de andere kant van het land. De achterbak zat stampvol met tassen, kleren en kinderspullen. We zaten allemaal goedgemutst in de auto, want wij hadden zin in onze mini-vakantie op een vakantiepark. Lekker het park ontdekken, zwemmen in het subtropisch zwemparadijs, ’s ochtends warme broodjes halen in de parkwinkel, de omgeving verkennen en alle speeltuinen in het park heel vaak met een bezoekje vereren.

Minder fraaie parken

Dat blijft toch heerlijk, om buiten de zomervakantie zo’n tripje naar een vakantiepark te maken. Gezellig samen met de kinderen of een weekendje met vrienden of familie relaxen in een van de prachtige parken die Nederland rijk is.

Onderweg naar ons vakantieadres kwamen we ook wat minder fraaie parken tegen. Als adviseur Veilige Vakantieparken weet ik dat in Nederland een deel van de parken verloederd is. Soms is er sprake van permanente bewoning of huisvesting van arbeidsmigranten.

Maar ook zien we dat op een aantal parken ondermijnende criminaliteit voorkomt. De vakantiehuisjes worden dan bijvoorbeeld gebruikt voor illegale prostitutie, als onderkomen voor slachtoffers van mensenhandel of als productieplaats van verschillende soorten drugs. Op deze parken wil je als toerist toch liever niet terecht komen.


Voor gemeenten kunnen deze parken een doorn in het oog zijn. Als gemeente wil je graag zicht hebben op de situatie op de vakantieparken binnen jouw gemeentegrenzen. Toezichthouders spelen daarbij een belangrijke rol. Maar vaak zijn er nog onduidelijkheden: Mag de toezichthouder het terrein eigenlijk wel betreden? En welke bevoegdheden heeft hij dan op deze vakantieparken?

Meer inzicht voor toezichthouders

Om nog beter toezicht te kunnen houden op vakantieparken, organiseert het CCV samen met het Ariadne Project interactieve cursusdagen voor toezichthouders. Zij kunnen hun kennis over verschillende thema’s weer helemaal opfrissen met onderwerpen zoals bevoegdheden voor toezichthouders en het herkennen van valse identiteitsbewijzen en signalen van drugs, mensenhandel en arbeidsuitbuiting.

Mooie en veilige vakantieparken

Afgelopen voorjaar genoot ik met mijn gezin van een heerlijk weekendje weg. Dat gun ik natuurlijk iedereen. Het CCV wil graag dat vakantieparken veilig blijven en een fijne plek zijn om als toerist te vertoeven. Laten we hier dan ook samen voor zorgen.

In het CCV-dossier Veilige Vakantieparken vind je verschillende handige tools om met de problemen op vakantieparken om te gaan.