Ga naar de inhoud

AP heeft bezwaar tegen wetsvoorstel registreren sekswerkers

Vrouw voor het raam. Ter illustratie van het dossier Prostitutiebeleid van het CCV.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het wetsvoorstel voor het registreren van sekswerkers niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd. Volgens de AP bestaat het risico dat het voorstel de positie van kwetsbare sekswerkers verslechtert. Ook kan het voorstel leiden tot grote verschillen tussen gemeenten.

Onveilige situaties

“Het kan toch niet zijn dat sekswerkers straks misschien slechter af zijn, nota bene door beleid van de overheid?”, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. “Als sekswerkers zich door de registratie van hun gegevens genoodzaakt voelen om de ongereguleerde branche in te gaan, kunnen zij in onveilige situaties terechtkomen. Zelfs tot mensenhandel aan toe. Het wetsvoorstel dreigt dus zijn doel voorbij te schieten.”

Daar komt bij dat gemeenten, volgens het voorstel, straks ieder voor zich moeten beoordelen of de inbreuk op de privacy door registratie noodzakelijk is. Hierover kunnen verschillen ontstaan tussen gemeenten.

Wet gemeentelijk toezicht seksbedrijven

Het kabinet wil met het voorstel voor de Wet gemeentelijk toezicht seksbedrijven dat gemeenten seksbedrijven kunnen verplichten om persoonlijke gegevens van sekswerkers te registreren. Deze informatie zou gemeenten beter zicht geven op de seksbranche. En bijvoorbeeld helpen om mensenhandel tegen te gaan.

Maar in de praktijk dreigt het tegenovergestelde te gebeuren, namelijk dat sekswerkers – uit vrees voor registratie en verlies van privacy – de ongereguleerde branche opzoeken. Daar vallen zij mogelijk nog verder buiten het zicht van instanties. En kunnen zij juist gemakkelijker slachtoffer worden van uitbuiting en andere misstanden, waaronder mensenhandel.

Bron: autoriteitpersoonsgegevens.nl

Wil je meer weten over gemeentelijk prositutiebeleid? Lees het CCV-dossier.