Ga naar de inhoud

Zorgwekkend beeld van messenbezit onder jongeren

jonge man met mes in hand. Op de achtergrond staat en groepje jongeren bij elkaar.

Het Nederlands Forensisch Instituut deed de afgelopen 2 jaar onderzoek naar in beslag genomen steekwapens. Met die informatie richtte het instituut een messendatabase op. De in beslag genomen steekwapens zijn volgens het NFI bij minderjarigen groter dan gemiddeld en zijn bedoeld om zoveel mogelijk letsel aan te richten. Het NFI maakt zich dan ook zorgen over de aard van het messenbezit onder minderjarigen.

Microsporenonderzoeker Martin Janssen, is geschrokken van wat hij aantrof. “We zien steeds grotere messen. Het zijn bijvoorbeeld messen met zaagkartels, kap- en zogenoemde Rambo-messen. Dit zijn geen messen die je in de keukenla aantreft.”

Zorgen

De bevindingen uit het onderzoek van het NFI sluiten aan bij de zorgen over toenemend wapenbezit en –gebruik door jongeren die de politie heeft. Martin Sitalsing, portefeuillehouder Zorg en Veiligheid: “Politiemensen op straat ervaren dagelijks dat jongeren het steeds normaler vinden om een wapen te dragen. Het dragen van wapens mag nooit normaal worden gevonden. Als je een wapen op zak hebt, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gebruikt.”

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje in de toolbox Wapens en Jongeren van het CCV.