Ga naar de inhoud

Zorg voor goede digitale systemen en informatiebeveiliging

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Er worden steeds meer gemeenten gehackt in Nederland. Systemen worden platgelegd of gegijzeld. En gevoelige gegevens van burgers worden gestolen. Alle gemeenten lopen gevaar. Het is geen kwestie óf, maar wannéér je als gemeente aan de beurt bent. In deze 2e podcast – die voortkomt uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG –  staat de noodzaak om als gemeente je eigen huis op orde te hebben, centraal. En hoe je dit kunt organiseren

In deze podcast wordt duidelijk welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp (de zogenoemde wegenwacht) kan inroepen om het eigen huis op orde te krijgen. Daarvoor gaat Rogier Elshout, de host van alle Cyber Sessions, in gesprek met twee hoofdgasten: Rian van Dam en Nausikaa Efstratiades. Van Dam is burgemeester van gemeente Hollands Kroon. Vanuit haar rol als cyberburgemeester van de politie-eenheid Noord-Holland heeft ze zich meermaals uitgesproken over de urgentie van digitale veiligheid en structureel geld daarvoor. Efstratiades is het hoofd van de Informatiebeveiligingsdienst (onderdeel van VNG), dé wegenwacht om als gemeente het huis op orde te krijgen. Elshout vat de aflevering samen en geeft tips waarmee gemeenten direct aan de slag kunnen.  

Leer over digitale veiligheid binnen het gemeentelijk domein. Luister naar de 5 informatieve podcasts die voortkomen uit de Cyber Sessions ‘The time is now’ van het CCV en de VNG.  Vanaf dinsdag 29 augustus verschijnt er elke week een podcast.

Een veilige digitale wereld maken we samen.