Ga naar de inhoud

Wetsvoorstel: betere bescherming tegen mensenhandel

Arbeiders gaan aan het werk op een tulpenveld.

Mensen die schuldig zijn aan mensenhandel en uitbuiting van arbeidsmigranten moeten makkelijker kunnen worden vervolgd. Dat staat in het nieuwe wetsvoorstel van het kabinet.

Het wetsvoorstel moet er onder meer voor zorgen dat misstanden op de werkvloer beter bestraft kunnen worden. Hiervoor komt het nieuwe misdrijf ‘ernstige benadeling’ in de wet. Zo kunnen daders worden gestraft als ze misbruik maken van een kwetsbare situatie van de werknemer, zoals te weinig betalen, te lange werktijden of het paspoort innemen.

Slachtoffers beschermen

“Het is aan ons om slachtoffers te beschermen,” vindt Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Het bestraffen van daders is nodig omdat “mensenhandel leidt tot persoonlijke tragedies en is schadelijk voor de samenleving als geheel”. Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “De drempel om daders strafrechtelijk te vervolgen is te hoog”, stelt zij. Het wetsvoorstel is volgens haar nodig om de drempel te verlagen.

Door de nieuwe wet wordt het makkelijker om mensen te bestraffen die financieel voordeel hebben van mensenhandel. Ook wordt duidelijker omschreven welk gedrag wel en niet mag, zodat de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak dit beter kunnen aanpakken.

Bron: rijksoverheid.nl

Mensenhandel

Mensenhandel komt nog steeds voor in Nederland. In de strijd tegen mensenhandel, spelen gemeenten een belangrijke rol. Kijk in het webdossier Mensenhandel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid hoe je als gemeente deze vorm van criminaliteit een halt kan toeroepen.