Ga naar de inhoud

“We proberen ondernemers weerbaar te maken tegen criminelen”

Drugslab.

Gaby de Ruiter, themaspecialist ondermijning bij het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Nederland, was dinsdagmorgen te gast bij NPO Radio 1 programma Vroeg! waarbij een uur lang werd gepraat over de strijd tegen ondermijning. “Wij doen onze uiterste best om de ondernemer bewust te maken van en weerbaar te maken tegen criminelen.”

De Ruiter vertelde over wat PVO doet om te voorkomen dat ondernemers in zee gaan – vaak zonder dat te weten – met criminelen. “Onze afdelingen geven trainingen, organiseren voorlichtingsbijeenkomsten en congressen en gaan op bezoek bij ondernemers. Daarmee proberen we te voorkomen dat ondernemers slachtoffer worden van cybercrime, ondermijning en High Impact Crimes zoals winkeldiefstal en overvallen.”

Drugscriminaliteit

In het programma ging het vooral over ondermijning, zoals drugscriminaliteit op het platteland. Het komt volgens De Ruiter regelmatig voor dat boeren zonder dat ze het weten aan een criminele organisatie een loods verhuren. “Dan staat er iemand in een driedelig pak op je erf die zegt een schuur van je te willen huren voor een ict-bedrijf of een ander soort onderneming. Later blijkt dat er een drugs worden geproduceerd. Als de criminelen dan in je loods zitten, zorg dan maar eens dat ze weggaan.”

“Als je er eenmaal in zit, is het heel moeilijk om er weer uit te komen.”

Gaby de Ruiter, themaspecialist ondermijning PVO-NL

Het PVO hamert er altijd op dat je als ondernemer maar één keer nee kan zeggen. “Als je er eenmaal in zit, is het heel moeilijk om er weer uit te komen.” Criminelen die gebruik maken van legale structuren in Nederland geven veel overlast. De Ruiter noemt milieucriminaliteit zoals drugsdumpingen, maar ook bedreigingen of erger. Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat criminelen bezit hebben genomen van een schuur.

“Is er een afwijkend straatbeeld en heb je een niet pluis gevoel, doe er dan melding van. Denk daarbij aan afgeplakte ramen, rare geuren,  extreem veel camerabeveiliging, dure auto’s op een erf, mensen die op ongebruikelijk tijdstippen komen, huurders die alleen maar contant willen betalen of vaag doen over identiteitsbewijzen. Dit zijn signalen waarbij ondernemers moeten denken hier klopt iets niet”, vertelt de themaspecialist ondermijning.

Geld witwassen

De criminelen proberen ook crimineel verdiende geld wit te wassen. “Met zwart geld kopen ze panden om op die manier geld witte wassen of willen je alleen betalen met grote sommen contant geld.” De Ruiter vervolgt: “Als je in een winkelstraat ziet dat er al tien kapperszaken of nagelstudio’s zitten, dan moet je jezelf wel even achter de oren krabben. Hoe kunnen die allemaal blijven bestaan?”, vertelde De Ruiter. Ze hoopt dat ondernemers die zoiets zien en het niet vertrouwen, melding doen bij de politie. “Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem, zodat je gegevens beschermd zijn.”

Bron: Vroeg! – De strijd tegen ondermijning – 19 september 2023 – NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1