Ga naar de inhoud

Voormalig tienercrimineel: “Ik schaamde me voor mezelf”

Jonge man met hoodie in donker tunneltje, op voorgrond vage afbeelding van een vrouw met roze jas die belt met haar mobiel. Ter illustratie van het CCV thema High Impact Crimes.

Er worden 3 minderjarigen verdacht van het doodsteken van een cafetariahouder eind januari in Den Haag. Thimo van der Wal, forensisch psychotherapeut, ziet dat jongeren steeds jonger betrokken zijn bij steekincidenten. “Soms hoor je ook dat 12 of 13-jarigen elkaar al neersteken. Dat is iets dat ik niet zag in mijn omgeving 20 jaar geleden”, zegt hij tegen de Telegraaf.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel stelt dat het komt door de hang naar materialisme bij jongeren. “Steeds meer jongeren zijn niet meer genegen om bijbaantjes als autowasser of vakkenvuller te hebben. Ze houden ervan een mooie scooter te kopen, een nieuwe outfit of een duur horloge. Het duurt heel lang als je vakkenvult om dat te vergaren en ze gaan dan voor het snelle geld.”

Dit was voor Igor ook de drijfveer toen hij vanaf zijn dertiende in de criminaliteit belandde. Zijn ouders gingen scheiden en er ontstonden geldproblemen. “Ik begon te stelen, met drugsdealen en straatroven. Ik heb dat nooit voor de kick gedaan. Ik schaamde me voor mezelf. Het ging alleen maar om het geld en dat maakt de schaamte goed”, vertelt de voormalig tienercrimineel.  

“Als je er eenmaal inzit, is het zo moeilijk om eruit te komen.”

Veel jongeren realiseren zich volgens John van den Heuvel niet in welke ellende ze zich storten, als ze zich bijvoorbeeld laten ronselen voor criminele activiteiten. “Ze denken dat ze snel geld kunnen verdienen als cocaïnekoerier, maar ze realiseren zich niet dat ze vroeg of laat worden gepakt en in de cel komen. Dan heb je je hele toekomst vergooid.”

Gevangenis

Igor was 16 jaar toen hij voor de tweede keer achter de tralies belandde. Dat bleek een harde wereld. “Ik moest klusjes doen voor gekke gasten die dreigden mijn tanden eruit te slaan als ik die niet deed.” Na 10 maanden gevangenis verviel Igor weer in hetzelfde criminele patroon. “Ik zag geen andere uitweg. Als je er eenmaal inzit, is het zo moeilijk om eruit te komen.”

Dat wordt beaamd door de misdaadverslaggever. “Je zit dan in de tentakels van een criminele organisatie. Ik zie de hulpaanvragen in mijn eigen praktijk. Jongeren worden afgeperst, stenen gaan door de ramen, fysiek geweld of bedreigingen van ouders of andere familieleden.”

Igor heeft zich sinds 3 jaar kunnen losmaken van de criminaliteit en wil nu andere jongeren waarschuwen. Zo geeft hij workshops. “De jongeren zijn mega geïnspireerd. Dan denken ze: ‘Het kan, deze gast leeft nog. Hij is eruit en als hij het kan, dan kan ik het ook’.”

Bekijk de video op Telegraaf.nl