Ga naar de inhoud

Veiligheidsplan voor Rotterdamse scholen

Klas met studenten - illustratie bij nieuwsartikel van het CCV.

18-03-2020

Rotterdam lanceert een veiligheidsplan om de sociale veiligheid op middelbare scholen en mbo’s te verbeteren. De maatregelen zijn het gevolg van een reeks geweldincidenten waar Rotterdamse jongeren bij betrokken zijn. Volgens de gemeente waren er vorig jaar 93 steekpartijen in de stad, een stijging van een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. In 21 gevallen was de verdachte jonger dan 18 jaar. De gemeente trekt voor het plan jaarlijks 160.000 euro uit.

Maatregelen

Het veiligheidsplan bestaat uit 15 maatregelen. Er komt extra toezicht rond scholen die door Rotterdamse schoolbesturen ‘als het meest problematisch worden ervaren’, bijvoorbeeld door rondhangende dealers of loverboys. Het toezicht wordt uitgevoerd door boa’s, politie en de scholen zelf. Van incidenten wordt vaker aangifte gedaan.

Ook komt er een proefproject met het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam Rijnmond om scholen meer te betrekken bij leerlingen die achter de tralies belanden. Daarnaast komt er subsidie voor ‘gedragsbeïnvloeding van leerlingen’ en trainingen voor docenten, zoals hoe om te gaan met agressie en straatcultuur.

Ouders van kinderen bij wie voor het eerst een mes wordt aangetroffen, krijgen een zogeheten ‘last onder dwangsom’. Bij een tweede keer wordt die omgezet in een boete van 2500 euro. Burgemeester Aboutaleb noemt die hoge boete een ‘financiële prikkel om jongeren en hun ouders te bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen’.

Steekincidenten

“Wat meespeelt bij dit plan, is dat de afgelopen periode een aantal incidenten heeft plaatsgevonden”, zegt wethouder Said Kasmi van onderwijs in Trouw. “Weliswaar waren die incidenten niet schoolgericht, maar scholen voelen wel de gevolgen. Er waren steekincidenten waar jonge jongeren bij waren betrokken en er waren ophanden zijnde plunderingen. De betrokkenen, zowel slachtoffers als daders, zitten gewoon op school. Scholen voelen de noodzaak daar iets mee te doen.”

Bron: Trouw – Rotterdam lanceert veiligheidsplan om de sociale veiligheid op scholen te verbeteren

Ben jij in je gemeente bezig met afspraken over een veilige school? De gespreksleidraad ‘Samen voor een veilige school’ helpt politie en scholen om gezamenlijke afspraken te maken over de schoolveiligheid. Download de gespreksleidraad op de themasite Wegwijzer Jeugd en Veiligheid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.