Ga naar de inhoud

Update ‘Checklist invoering controle op wapenbezit scholen’

Wapen in broekzak - illustratie bij nieuwsartikel van het CCV.

23-08-2021

Bureau Beke heeft de ‘Checklist invoering controle op wapenbezit scholen‘ vernieuwd. De eerste versie dateert uit 2015. De lijst helpt het voortgezet onderwijs  en middelbaar beroepsonderwijs bij het succesvol invoeren van controle op wapenbezit op school. Dit moet leiden tot het verminderen van het wapenbezit onder leerlingen en daardoor de veiligheid op school verhogen.

Uit cijfers blijkt dat wapenbezit onder leerlingen op scholen voorkomt. De checklist maakt deel uit van het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’. Scholen kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in de aanpak van wapenbezit onder hun leerlingen. De lijst is bedoeld om wapenbezit bij leerlingen te voorkomen.

Preventieve controles wapenbezit

De lijst biedt een handreiking voor het in- en uitvoeren van preventieve controles op wapenbezit, op basis van afspraken tussen scholen en lokale overheidsinstanties. Scholen die wapencontroles uitvoeren, zullen uiteindelijk merken dat dit een positieve uitwerking kan hebben op het veiligheidsgevoel van leerlingen, ouders en docenten.

De checklist van Bureau Beke bestaat uit 3 fasen die nodig zijn om het uitvoeren van preventieve controles op wapenbezit op scholen te vergemakkelijken. Het gaat om de:

  1. Voorbereidingsfase
  2. Uitvoeringsfase
  3. Fase van nazorg en ondersteunende maatregelen

Verschillende partijen dragen bij deze verschillende fasen een eigen verantwoordelijkheid. Met icoontjes wordt in de lijst aangegeven welke partij verantwoordelijk is voor de uitvoering van welk onderdeel. Aan het eind van de checklist staan praktische tips en voorbeelden om met het thema ‘veilige school’ in het algemeen en ‘wapenbezit en wapengebruik’ in het bijzonder aan de slag te gaan.

Meer informatie over deze checklist en het Actieplan Wapens en Jongeren staat in het webdossier Wapens en Jongeren van het CCV.