Ga naar de inhoud

TV-presentator Ewout Genemans praat met ondernemers in Bladel over cybercrime

Bijeenkomst cybercrime Bladel. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Onder leiding van Ewout Genemans, tv-presentator bekend van onder meer het programma Verslaafd! en de documentaire ‘Staand Verder Leven: Na De Moord op Peter R. de Vries’, werd dinsdag in conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven gesproken over cybercrime. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), ondernemersvereniging OBGB, Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland en gemeente Bladel.

De bijeenkomst was speciaal bedoeld voor ondernemers die lid zijn van OBGB. De bijeenkomst moest de ondernemers weerbaarder maken tegen cybercriminaliteit. Ewout Genemans ging in gesprek met burgemeester Remco Bosma van Bladel, voorzitter van het ondernemersvereniging OBGB Frank Rooijakkers, ondernemer Ad van Hoof en ethisch hacker van Digiweerbaar Peter Lahousse.

Wie zitten achter cyberaanvallen?

Wie zitten achter die cyberaanvallen? Waarom ben jij als ondernemer een interessant target? Wat doet het met jouw organisatie als je geraakt wordt, maar ook als mens? Dit waren vragen waar de ondernemers dinsdag antwoord op kregen. Ook kregen ze veel tips om de volgende werkdag veiliger digitaal te kunnen werken.

Ad van Hoof, regionaal managing director van de vestiging van Formula Air in Beek en Donk, vertelde hoe de onderneming in 2019 slachtoffer werd van een ransomware-aanval. “Op maandagochtend wilden we het bedrijfspand binnenkomen maar de druppel werkte niet. Met de sleutel konden wel het pand betreden, maar lukte het niet om het alarm uit te zetten”, vertelde Van Hoof.

Na het opstarten van de computers bleef het beeld zwart.”

Ad van Hoof, regionaal managing director van Formula Air in Beek en Donk

“Na het opstarten van de computers bleef het beeld zwart.” Het bleek goed mis te zijn. Bij alle vestigingen in Europa lag de productie plat en kon men enkel bij de data komen na het betalen van losgeld in de vorm van bitcoins. Formula Air riep de hulp in van een IT-bedrijf om de schade te herstellen

Bestrijding cybercrime

Genemans sprak ook met Peter Lahousse die een stuwende kracht is in de bestrijding van cybercriminaliteit. Politie en andere overheidsdiensten maken gebruik van zijn digitale kennis en kunde. Naast diefstal-, fraude- en oplichtingszaken die op het internet plaatsvinden, bestrijdt Peter ook criminele praktijken die zich op het darkweb afspelen.

Na deze presentaties volgde een paneldiscussie en een vragenronde, waarna de bijeenkomst werd afgesloten met een barbecue.

Ook geïnteresseerd in het organiseren van een bijeenkomst over cybercrime, ondermijning of High Impact Crimes? Neem gerust contact op met Bas Goddrie, adviseur lokale veiligheid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, via bas.goddrie@hetccv.nl.