Ga naar de inhoud

Aanpak per doelgroep

Laatst gewijzigd op: 17-10-2024

Als gemeente speel je een belangrijke rol in de preventie bij inwoners in het algemeen en specifiek bij jongeren, senioren, laaggeletterden en ondernemers van het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Veiligheid is een belangrijk onderwerp voor elke gemeente. De digitale veiligheid hoort daar vanzelfsprekend bij. De rol van gemeenten ziet vooral op de preventie van slachtoffer- en daderschap, zowel offline als online, met bijzondere aandacht voor de meer kwetsbare groepen zoals jongeren, senioren, laaggeletterden en mkb-ondernemers. De gemeente is een verbindende schakel tussen en met partners zoals de politie, het OM, scholen en zorgorganisaties, en regisseert de samenwerking tussen deze partijen, zodat signalen snel worden opgepakt en een aanpak op maat wordt geboden.

Aanpak per doelgroep

Bekijk per doelgroep hoe je ze het beste als gemeente kunt bereiken en weerbaar kunt maken op cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

Regionale samenwerking

Als gemeente sta je er natuurlijk niet alleen voor. Partijen als de VNG, verschillende ministeries, cyberburgemeesters en het CCV staan klaar voor hulp. Maar zeker ook het regionale samenwerkingsverband in de eigen regio en het Platform Veilig Ondernemen zijn er om in gezamenlijkheid de cyberweerbaarheid te vergroten.

Het CCV werkt samen met tien regionale samenwerkingsverbanden op het thema van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Het regionale netwerk groeit en het CCV is de schakel tussen het landelijke beleid en de regio’s om uiteindelijk de individuele gemeenten te bereiken. In het kader van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime zijn ook regionale aanjagers aangesteld om gemeenten binnen de regio te ondersteunen en te adviseren.

 De tien regionale samenwerkingsverbanden zijn:

  1. RBPO Noord-Nederland
  2. Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland
  3. Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant
  4. Professionele Leergemeenschap Zeeland / West-Brabant
  5. Taskforce Cyber Limburg
  6. Regionale Veiligheid Strategie Midden-Nederland
  7. Noord-Holland Veilig
  8. Veiligheidsalliantie regio Rotterdam
  9. RSIV Den Haag
  10. Regio Amsterdam-Amstelland

Bekijk hier het voorbeeld van Regiobureau Integrale Veiligheid Oost-Brabant. Zij bieden 32 gemeenten goedwerkende cyberinterventies aan en ondersteunen hen zo goed mogelijk.

Benieuwd wat jouw regio voor je kan betekenen? Neem dan contact op met het regionaal samenwerkingsverband, de regionale aanjager binnen jouw regio of met CCV-adviseur Evie Ramaekers.

Overige cybergerelateerde thema’s

  • Online aangejaagde ordeverstoringen zijn fysieke ordeverstoringen die online beginnen of versterkt worden. Het CCV schaart dit dan ook onder het thema cyberveiligheid. In het webdossier Online aangejaagde ordeverstoringen vind je de aanpak ervan.
  • Er zijn vele vormen van fraude die een online component hebben. Bekijk hier de campagnes die er zijn om fraude tegen te gaan.