Ga naar de inhoud

Sekswerkers krijgen inzicht in gemeentelijke regelgeving door doorzoekbare database

Kamers voor prostitutie, ter illustratie van het CCV-dossier Prostitutiebeleid

Soa Aids Nederland lanceerde vandaag een database waarin sekswerkers de regels rond hun werk in iedere Nederlandse gemeente kunnen opzoeken. Omdat er zoveel verschillende regels zijn, is er veel onzekerheid over hoe sekswerkers volgens de regels kunnen werken.

In Nederland is sekswerk een legaal beroep, maar uit onderzoek bleek dat er in gemeenten verschillende en specifieke regels zijn rond het werk. Regels zijn vaak verouderd en sluiten niet aan op de realiteit van sekswerkers en dat maakt het moeilijk om daaraan te voldoen. Bijvoorbeeld omdat sekswerkers ergens een vergunning moeten hebben om te mogen werken, maar er in die gemeente maar 1 of 2 vergunningen worden uitgegeven.

Strenge regels

Vaak wordt gedacht dat als de regels voor sekswerk streng zijn, er minder slachtoffers van geweld en mensenhandel zullen zijn. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Niet strengere regels, maar gelijke arbeidsrechten maken de situatie voor sekswerkers veiliger. Te veel en te ingewikkelde regels maken het voor sekswerkers namelijk moeilijker om volgens de regels te werken. Hierdoor gaan ze sneller op plekken werken waar weinig of geen toezicht mogelijk is, waardoor ze zelf een groter risico lopen om slachtoffer te worden van geweld. 

Database

Soa Aids Nederland roept gemeenten op om aan de slag te gaan met het vernieuwen van hun sekswerkbeleid en te zorgen dat sekswerkers dezelfde bescherming, rechten en plichten krijgen als alle andere mensen met een legaal beroep. Dit zorgt ervoor dat sekswerkers naar de politie durven te stappen na geweld of misstanden en dat ze betere toegang tot gezondheidszorg krijgen. 
De nieuwe database is gemaakt met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De database wordt regelmatig verbeterd en geüpdatet.

Naar de database

Bron: soaaids.nl

Fasering voor het ontwikkelen van prostitutiebeleid is een hulpmiddel voor gemeenten en ketenpartners bij het ontwikkelen, implementeren en verbeteren van lokaal prostitutiebeleid.