Ga naar de inhoud

Secondant: ‘Werkt iets niet? Mooi, dat hebben we dan geleerd’

Informele portretfoto van Stijn Ruiter.

Samenwerken met de politie verrijkt het wetenschappelijke werk van Stijn Ruiter. Hij is geen consument van politiedata meer, vertelt hij in Secondant. De senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) kijkt mee naar problemen, helpt bij het opzetten van onderzoek en beoordeelt aanpakken. Want negatieve resultaten moeten ook worden opgeschreven en gepubliceerd, vindt hij. “Blijven inzetten op een aanpak die aantoonbaar niet werkt, is weggegooid geld.”

Meetbaar maken politieaanpak

Weten we eigenlijk wel goed genoeg of een politieaanpak werkt? Om die vraag draait evidence-based policing (EBP). Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk daarin. Ook moet het werk in de politiepraktijk zo gedaan worden dat je kunt onderbouwen waarom een aanpak wel of niet werkt. Wat zijn nu eigenlijk de beoogde effecten? Hoe kun je die meetbaar maken, zodat het valt te koppelen aan het handelen van de politie?

“De focus ligt bij de politiemensen”, zegt Ruiter in Secondant. Hij is onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). “Als wetenschappers kunnen we het best beschikbare bewijs leveren, maar uiteindelijk draait het om vragen stellen en beslissingen nemen bij eigen beleid en praktijk binnen de politieorganisatie.”

Evidence-based policing in Nederland

In Nederland bestaat er nog geen traditie van evidence-based werken binnen de politie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politieacademie en de korpsleiding, willen dat er meer onderzoek wordt gedaan dat bijdraagt aan de kennis over over wat werkt en wat niet.

Politie en de praktijk

Zodoende werd een langjarig onderzoeksprogramma bij het NSCR vastgesteld, waarvan Ruiter programmaleider is. Binnen dit programma worden politiewetenschappers getraind en worden onderzoeken gedaan in samenwerking met de politie. Ruiter deed vroeger vooral wetenschappelijk verklarend onderzoek. Nu staan de politie en de praktijk centraal. “Voor mij als wetenschapper is er de relevantie voor de aanpak en de maatschappij bij gekomen.”

Lees het hele artikel op Secondant