Ga naar de inhoud

Secondant: Vliegschaamte en de actualiteit van de groene criminologie

In het tijdperk waarin we nu leven, drukt de mens een zwaar stempel op de planeet en al haar bewoners. Wetenschappers binnen de groene criminologie moeten een bijdrage leveren aan het stoppen van de desastreuze invloed van mensen op de aarde en haar bewoners, schrijft Janine Janssen van Avans Hogeschool in Secondant. 

Groene principes

De antropoloog Victor Turner schreef dat rituelen een soort tijdsintervallen zijn, waarin de wereld even op zijn kop gezet wordt. Als het ritueel klaar is, keert alles weer terug bij het oude. Vakantie is zo’n ritueel, schrijft Janine Janssen: we breken er even uit, om ons daarna weer over te geven aan de sleur van alledag. Als je de drukte op Schiphol ziet, dan parkeren we in het kader van vakantie als ritueel ook tijdelijk onze groene principes.

Groene criminologie

Janine Janssen hoopt dat we niet de aandacht voor groene issues in de criminologie tijdelijk parkeren als het ons uitkomt. Als het aan de ‘groene criminologen’ ligt gebeurt dat niet. Zij timmeren hard aan de weg om aandacht te vragen voor de desastreuze invloed van menselijk handelen op de planeet en haar bewoners.

Lees het hele artikel op Secondant.