Ga naar de inhoud

Secondant: Ook jongens met veel tegenwind verdienen een eerlijke kans

Illustratie van platform Secondant waarom twee handen te zien zijn met duim omhoog en duim omlaag tegen achtergrond van verschillende mensen.

Hij zag al eens een groep jonge aanwas door de vingers glippen. De missie van lector Jan Dirk de Jong is om dat niet meer te laten gebeuren, hij pleit op ccv-secondant.nl voor specialistisch jongerenwerk. De houding van gemeenten en welzijnsorganisaties ten opzichte van deze doelgroep is vaak onhandig of zelfs ongeïnteresseerd. “Wat denk je dat die zoveelste teleurstelling in hun leven doet met hun koppies?”

Deceptie was het startpunt. Dat draaide om een typische groep jonge aanwas, jongens die mogelijk doorgroeien in de georganiseerde misdaad, in een niet nader te noemen buurt in een Nederlandse stad. Een aantal van de 10 jongens zag oudere broers actief zijn in een georganiseerde criminele groep en de vader van eentje was een notoire cocaïnehandelaar. Op alle fronten hadden deze jongens de wind tegen. Ze kwamen al in beeld voor hun eerste High Impact Crimes, waaronder straatroof met geweld.

Hun enige link met de maatschappij bestond uit 2 jongerenwerkers. De een jong en de ander al wat ouder, met straatkennis en een natuurlijk gezag over deze jongens. Vanuit de afdeling Veiligheid gaf de gemeente deze jongerenwerkers groen licht om de groep een jaar lang intensief te begeleiden. 

Lees het artikel verder op ccv-secondant.nl