Ga naar de inhoud

Secondant: Femicide

Illustratie voor column van online platform Secondant.

De term ‘femicide’ verwijst naar verschillende vormen van dodelijk geweld tegen vrouwen. Maar meestal gaat het om dodelijk geweld dat wordt gepleegd door (ex-)partners. Dat betreft in ons land enkele tientallen gevallen per jaar.

Femicide

Het fenomeen vrouwenmoord of femicide verdient bijzondere aandacht en moet niet weggestopt worden onder neutrale noemers als ‘relationeel geweld’, schrijft Bert Berghuis in zijn nieuwe column in Secondant. Sinds een aantal jaren wordt er internationaal voor gepleit femicide sterker onder de aandacht te brengen.

Op gender gebaseerd geweld

Femicide wordt gezien als de ernstigste vorm van op gender gebaseerd geweld. De Verenigde Naties hebben het gedefinieerd als geweld tegen een vrouw omdat ze vrouw is, of geweld dat vrouwen disproportioneel treft. Aan femicide ligt volgens de VN een stereotype genderrolverdeling ten grondslag. Ook discriminatie en ongelijkheid van vrouwen spelen een rol.

Onduidelijke term

De term femicide is alleen wel erg breed, schrijft Berghuis. Er valt veel onder, zoals het doden van vrouwen bij mensensmokkel. Maar meestal wordt bij femicide gedacht aan moord op een vrouw door een (ex-)partner. Dat blijkt in ons land bij meer dan 60 procent van de vrouwenmoorden ook het geval. De VN rekenen dergelijke moorden ook zonder meer tot femicide, net als moorden door familieleden.