Ga naar de inhoud

Rotterdam wil wapenbezit onder jongeren verminderen

Crimineel pakt mes uit zijn jaszak. Illustratie in dossier wapens en jongeren van het CCV.

Rotterdam wil dat het wapenbezit onder jongeren minder wordt. Daarvoor hebben ze nu een nieuwe strategie. De strategie bestaat uit een aantal verschillende activiteiten om bewustwording te creëren onder jongeren.

Allereerst is er een driedelig lesprogramma dat nu op 10 Scholen in Rotterdam is gegeven. Jongeren krijgen de kans om zich uit te spreken tegen wapens en geweld. Hun uitspraken worden door een fotograaf vastgelegd.

Daarnaast zijn er ouderbijeenkomsten georganiseerd omdat scholen en ouders zelf aangaven dat ze daar behoefte aan hadden. Er werd besproken hoe wapens en de straatcultuur kinderen kunnen beïnvloeden. Daarbij krijgen ze ook praktijkvoorbeelden van ouders waarvan de kinderen zijn veroordeeld voor messengeweld.

Uitdagingen en kansen

Ook is de collegetour ‘shanks down’ georganiseerd. De gemeente wil zo met jongeren in gesprek over uitdagingen en kansen bij het leven in een grote stad. Die gesprekken zijn breder dan allen wapens en geweld. Najib Amhali werd tijdens de eerste editie ingezet als rolmodel om met jongeren in gesprek te gaan. 

Tot slot gaan lopen er nog social media campagnes. Influencer Chatmo maakt video’s over het onderwerp en er is een nieuwsbrief opgesteld. Door al deze activiteiten hoopt Rotterdam het wapenbezit onder jongeren terug te dringen.

Bron: schiedamsnieuws.nl

Wapens en jongeren

Heb je als gemeente of school ook last van wapengebruik onder jongeren? Vind informatie over hoe je dit aanpakt in het dossier Wapens en jongeren van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.