Ga naar de inhoud

Rapport: Meer regie nodig in aanpak mensenhandel

Persoon staat voor een aantal andere personen, die voorover gebukt op de grond zitten. Ter illustratie bij het dossier Mensenhandel van het CCV.

Er is structureel meer aandacht nodig voor slachtoffers en daders van uitbuiting met een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat blijkt uit het rapport van het Landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha), Koraal en Metastory Instituut. “Wij hopen dat de staatsecretarissen aanbevelingen overnemen en de handen ineenslaan voor een effectievere aanpak”, aldus Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha.

Het rapport met de belangrijkste adviezen werd dinsdag overhandigd aan staatssecretarissen Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid en Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Van der Burg: “Verschrikkelijk dat mensen slachtoffer worden van mensenhandel. Deze kwetsbare groep moet beschermd worden en heeft mijn aandacht.”

LVB uitgebuit door mensenhandelaren

Mensen met een LVB zijn extra kwetsbaar en daar kunnen mensenhandelaren misbruik van maken. Hierdoor hebben mensen met een LVB een grote kans om slachtoffer en dader te worden van uitbuiting. Een goede aanpak van dit probleem is er volgens het rapport op dit moment niet. Ingrid Widdershoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van Koraal, vindt dat organisaties meer aandacht moeten hebben voor LVB.

Vorig jaar hielden de 3 organisaties gesprekken over het onderwerp uitbuiten en LVB. Deze waren bedoeld om problemen met uitbuiting bij mensen met een LVB in kaart te brengen. 90 organisaties waaronder de politie, gemeenten en partners voor jeugd namen hieraan deel. De belangrijkste problemen en adviezen staan nu in het rapport ‘Uitbuiting & LVB: knelpunten en aanbevelingen voor een effectievere aanpak’.  

Aanpak mensenhandel

Ina Hut van CoMensha is erg blij met de enorme betrokkenheid en steun van organisaties en professionals uit het veld. “Nu willen we doorpakken met een goede aanpak voor deze problematiek.” Volgens het rapport hoeven geen nieuwe tools ontwikkeld te worden, want die zijn er al heel veel. “Erkenning, inzet en meer regie vanuit de overheid zijn belangrijk om nu door te pakken”, stelt Hut.

Bron: www.koraal.nl