Ga naar de inhoud

Raamexploitant zet zich in voor volledige onafhankelijkheid sekswerkers

Prostitutie. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Jarenlang was ze raamexploitant van ‘De Lekkere Kattekop’ in de Doubletstraat in Den Haag, maar nu gooit Patricia Ouwehand (61) het over een andere boeg. Met haar stichting The Red Feather gaat ze zich inzetten voor de volledige onafhankelijkheid van sekswerkers. Ze geeft nu de exploitatie uit handen om zich volledig op haar stichting te richten.

“Het doel van de stichting is om het verhaal rond sekswerk ‘af’ te maken’, legt Patricia uit. ‘We willen dat een sekswerker uit bijvoorbeeld Roemenië of Bulgarije hier vanaf de start onafhankelijk kan zijn.”

Buitenlandse sekswerkers

Daarmee doelt ze erop dat prostituees van buitenlandse afkomst het vaak moeilijk vinden om in Nederland aan de slag te gaan. “Ze hebben een adres nodig om zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) in te schrijven, maar hoe moeten ze dat vanuit het buitenland regelen?”, vraagt Patricia zich af.

Ze vreest dat de meisjes zo in de richting van uitbuitende huisjesmelkers worden geduwd. Zij zou willen dat de sekswerkers in plaats daarvan haar stichting als startersadres kunnen gebruiken om zich bij de KvK in te schrijven. “Dan kunnen ze vervolgens zonder zorgen én legaal aan de slag, én kunnen ze zich daarna richten op het vinden van een woning, zonder dat ze uitgebuit worden door bijvoorbeeld huisjesmelkers.”

Prostituees 

Al haar werk voor de sekswerkers in de Doubletstraat heeft volgens Patricia zeker wat opgeleverd, maar geen geld. Dat maakt haar weinig uit. ‘Dat is maar papier.’ Ze blikt liever terug op de meisjes die ze heeft geholpen. “Uiteindelijk hebben ze allemaal zelfstandig de weg gevonden. Ze zijn van ‘hoer, naar ‘prostituee’ naar ‘sekswerker’ gegaan. Ze staan ingeschreven bij de KvK, betalen belasting en zijn ondernemer. Dat is de evolutie van de sector!”

En naast de sector zelf is ook de kijk erop veranderd, vindt Patricia: “Het is genormaliseerd. Dat is ook waarom ik de hele buurt uitnodig voor het afscheidsfeest. Wij horen ook bij de buurt’, zegt ze trots. Zo wil ze laten zien dat het bestaan van de sekswerkers geaccepteerd is. ‘En daarom willen we het vieren!”