Ga naar de inhoud

Podcastserie ‘Crimineel verpand’ over schimmige praktijken in huurpanden

Flatgebouw. Ter illustratie van het CCV-dossier Vastgoedcriminaliteit.

Een drugslab in je achtertuin, schimmige praktijken in de sociale huur en ongure zaakjes in zakelijk vastgoed. Dat zijn de onderwerpen van de nieuwe 3-delige podcastserie ‘Crimineel verpand’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

In de podcasts vertellen gemeentes, woningcorporaties, pandeigenaren, makelaars en andere betrokken partijen over activiteiten in huurpanden die het daglicht niet kunnen verdragen. Hoe kan het dat dit zoveel voorkomt in Nederland? Wat zijn de gevolgen? En welke maatregelen kunnen we er gezamenlijk tegen nemen?

Schade door drugslabs

Naar schatting worden zo’n 40.000 huurwoningen en 10.000 bedrijfspanden gebruikt als locatie voor criminele activiteiten. Denk aan:

 • hennepkwekerijen;
 • drugslabs;
 • opslag van gestolen goederen.

Als het misgaat, draait de verhuurder vaak zelf op voor de kosten om de schade te herstellen en loopt hij de kans dat zijn pand wordt gesloten door de gemeente.

Particuliere verhuurders, woningcorporaties en vastgoedmakelaars kunnen hierdoor in serieuze problemen komen. Ook voor gemeenten zijn de gevolgen van vastgoedcriminaliteit groot. Als panden eenmaal worden misbruikt voor criminele doeleinden, kan dit tot onveilige situaties of overlast in de omgeving leiden.

Misbruik huurpanden

In de driedelige podcastserie ‘Crimineel verpand’ hoor je verhalen uit de praktijk van experts en ervaringsdeskundigen. Zij vertellen welke lessen ze hebben geleerd en wat ze doen om misbruik van huurpanden zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Aflevering 1: Een drugslab in je achtertuin
  Elke week valt de politie binnen bij zo’n 3 plekken waar drugs worden geproduceerd of waar ze liggen opgeslagen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. In deze aflevering word je meegenomen naar het dorpje Achter-Drempt in de Achterhoek waar in 2020 in een schuur een van de grootste drugslabs in Nederland wordt ontdekt. Welke impact heeft dit op de omgeving? Wat zijn de gevolgen voor de eigenaar? En welke maatregelen kun je er tegen nemen?
 • Aflevering 2: Schimmige praktijken in de sociale huur
  Veel malafide praktijken doen zich voor in sociale woningen. Gemeentes, politie en woningcorporaties, die de eigenaren zijn van sociale woningen, doen er alles aan om ondermijning en misbruik van hun woningen te voorkomen. En daar hebben zij een flinke klus aan. Hoe stimuleer je dat bewoners schimmige zaken melden? En hoe houd je grip op je huurders?
 • Aflevering 3: Ongure zaakjes in zakelijk vastgoed
  Het verhaal van deze podcastaflevering begint in Brabant waar een vastgoedmakelaar een telefoontje krijgt van een klant: er zijn wietkwekerijen aangetroffen in de woningen die zijn verhuurd. Bij het verhuren van vastgoed zijn er zaken waar je scherp op moet zijn om niet achteraf een rekening gepresenteerd te krijgen.

De podcasts luisteren

Je kunt de drie afleveringen van de podcastserie ‘Crimineel verpand’ luisteren via een van de volgende podcast-apps: