Ga naar de inhoud

Platform Veilig Ondernemen: “Havenmedewerkers goed voorlichten over signalen criminaliteit”

Grietje van der Meulen, adviseur Platform Veilig Ondernemen Noord-Nederland, wordt geïnterviewd door een journalist van Nieuwsuur.

Grietje van der Meulen, adviseur van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Noord-Nederland, waarschuwde vrijdag in het tv-programma Nieuwsuur dat in de noordelijke havens niets is wat het lijkt. “Het is zaak om havenmedewerkers goed voor te lichten, zodat ze signalen die wijzen op criminaliteit beter herkennen. Zo kunnen maatregelen worden genomen om bijvoorbeeld drugssmokkel te voorkomen.”

Drugssmokkel via havens Noord-Nederland

Na de grote hoeveelheden drugs die zijn onderschept en de verscherpte controle in de havens van Rotterdam en Vlissingen, bestaat de kans op verplaatsing van de criminele praktijken naar de Noordelijke zeehavens. Zij moeten hier dus op voorbereid zijn. De belangrijkste havens in het Noorden zijn die van Harlingen, Lauwersoog, Delfzijl en de Eemshaven.

“Alles buiten de deur houden, lijkt me een illusie”, zegt Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen in Nieuwsuur. “Maar we willen die ernstige praktijken uit Rotterdam in onze havens voorkomen.”

Er wordt te weinig rekening gehouden met de oppervlakte van Noord-Nederland

Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland

Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland pleit voor meer cameratoezicht op de openbare weg in de haven van Lauwersoog. Volgens hem is het een van de maatregelen die nodig is om het toenemende gevaar van drugssmokkel in de haven tegen te gaan. Dit zegt hij op Radio Noord.

Georganiseerde criminaliteit

Onderzoeker Niko Struiksma meldt in Nieuwsuur dat de vrees van de gemeenten terecht is. In 2020 heeft hij onderzoek gedaan naar de georganiseerde criminaliteit in de noordelijke zeehavens. “Concrete cijfers zijn er niet, maar betrokken agenten gaven aan dat het naïef is te denken dat er niks speelt. Bovendien zijn er enkele incidenten geweest die hier aanwijzing voor geven.”

Bronen: Nieuwsuur en RTV Noord