Product toegevoegd aan winkelmand
 

Woninginbraak

Effect van het WhatsApp-project in Tilburg op het aantal woninginbraken

Het actief betrekken van bewoners bij inbraakpreventie door het starten van WhatsApp-groepen verlaagt het aantal woninginbraken sterk. Dat blijkt uit dit onderzoek naar de effecten van het WhatsAppproject op het aantal woninginbraken in buurten van de gemeente Tilburg.

Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag van dit onderzoek luidt: welk effect heeft het WhatsApp-project tot nu toe gehad op het aantal woninginbraken in aangesloten buurten van de gemeente Tilburg?

Beschrijving

Het onderzoek gaat in op de effecten van de WhatsApp-groepen in 35 buurten in Tilburg die zijn gestart in de periode zomer 2014 tot voorjaar 2015. De gemeente bepaalt welke bewoners worden uitgenodigd voor de groepen. De deelnemers krijgen een nauwkeurige instructie hoe te reageren bij verdachte situaties. Het project wordt gecoördineerd door een medewerker van de gemeente. De groepen bieden alleen ruimte voor criminaliteitgerelateerde berichten. Elke groep wordt actief onder de aandacht gebracht van lokale bewoners en blijkt inbrekers af te schrikken.

Het aantal inbraken in de aangesloten buurten is gedaald met circa 40 procent. Deze daling is langdurig. Bovendien verplaatsen de woninginbraken zich niet naar aangrenzend naastgelegen buurten die op een bepaald moment nog geen WhatsApp-groepen hebben.

Auteur

Martijn Akkermans

Organisatie

Tilburg University

Link

Bestand