Product toegevoegd aan winkelmand
 

Straatroof


Wat is straatroof?

Straatroof is het afpakken van andermans spullen op de openbare weg, waarbij de dader geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan tasjesdieven, maar ook aan een gewelddadige beroving in een portiek.

Deze vorm van criminaliteit, waarbij diefstal en geweld gecombineerd wordt, vindt plaats op de openbare weg. De dader gebruikt geweld om zich spullen van het slachtoffer toe te eigenen. Als dit de dader niet lukt, spreken we van een poging tot straatroof.

De impact van straatroof op het slachtoffer is groot. Daarom valt dit, net als bijvoorbeeld woninginbraak en overvallen, onder de noemer High Impact Crimes (HIC).
Straatroof vindt het meest plaats in (groot)stedelijke gebieden, waarbij ongeveer de helft in de grote politie-eenheden in het westen van Nederland.

Aantal straatroven in Nederland

 

2018

2019

2020 (tot mei)

Aantal straatroven

3.543

3.783

1.132

Percentage opgehelderd *

26,68 %

28,73 %

30,57 %

Bron: Politie
* Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen en straatroof bij de Politie: “De daders van deze delicten zijn vaak lastig op te sporen, omdat er niet altijd een duidelijke plaats delict is bij straatroof.” Lees meer over de landelijke aanpak van straatroof.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid