Product toegevoegd aan winkelmand

Geweld in het openbaar vervoer


Geweld in het OV

Geweld in het openbaar vervoer komt regelmatig voor. Van de treinconducteur die in elkaar wordt geslagen en bespuugd, tot de argeloze reiziger die op het perron op gewelddadige wijze wordt overvallen: de kranten staan er vol mee.

Medewerkers en reizigers

Uit de OV-klantenbarometer 2016 blijkt dat 2% van de reizigers in 2016 slachtoffer was van bedreiging en 1% van mishandeling. Deze cijfers zijn de afgelopen vier jaar gelijk gebleven.

Uit de monitor Veilige Publieke Taak 2015 blijkt dat in 2014 meer dan 50% van de medewerkers in het stads- en streekvervoer, en iets meer dan 60% van de medewerkers op het spoor, met agressie en geweld in aanraking kwamen.  

Maatregelen

Wat kunnen OV-bedrijven, medewerkers en reizigers doen tegen dit geweld? Extra toezicht, in de vorm van camera’s en toezichthouders, is vaak aanwezig op stations en in treinen, bussen, metro of tram. Ook kunnen er meer innovatieve maatregelen worden ingezet, zoals informatie-uitwisseling tussen OV-bedrijven en de politie en de spuugkit om de daders te kunnen opsporen.