Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Nominaties Hein Roethofprijs 2017 zijn bekend

De jury heeft 3 projecten genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2017. Deze projecten dragen bij aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Genomineerd zijn: 'Forsa!' uit Den Haag, 'Hulplijn Radicalisering' uit Utrecht en 'Heilige Boontjes' uit Rotterdam.

De prijs

De Hein Roethofprijs wordt om de 2 jaar uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat zich op een innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. Dit jaar koos de jury 3 nominaties uit 31 inzendingen. De prijs wordt georganiseerd vanuit het CCV in Utrecht. De minister van Veiligheid en Justitie reikt de prijs uit op 30 oktober in Utrecht. De winnaar ontvangt € 20.000 en een klein kunstwerk.

Precies 30 jaar geleden ging de allereerste Hein Roethofprijs, een cheque van 10.000 gulden uit handen van criminoloog Hoefnagels, naar het project Zuidplein Rotterdam. In die tijd was Hein Roethof, PvdA-kamerlid naar wie de prijs is genoemd, zelf aanwezig bij de uitreiking. Hij overleed in 1996.

Winnaars 2015

Tijdens de vorige prijsuitreiking in 2015, koos de jury 2 projecten uit voor een gedeelde eerste plaats. De jury was onder de indruk van de vooruitstrevende en sympathieke aanpak van Bloedlink uit Utrecht om het taboe rondom seksualiteit bespreekbaar te maken tussen jongeren en ouders met een islamitische achtergrond. Dit om sexting en online grooming tegen te gaan. BuurTent uit Tilburg roemde ze om de concrete en goede resultaten wat betreft woninginbraken.

De genomineerde projecten

Forsa!

Binnen deze aanpak worden (ex-)gedetineerde jongeren van niet-westerse afkomst tot 27 jaar begeleid door een vrijwillig maatje met dezelfde culturele achtergrond. Omdat ex-gedetineerde en maatje uit dezelfde gemeenschap komen, is er geen taal- en cultuurbarrière en dat schept sneller onderling vertrouwen. Daarnaast organiseert initiatiefnemer het Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie herstelgesprekken tussen de ex-gedetineerde en zijn naaste omgeving zoals familieleden.

De begeleiding en ondersteuning van Forsa! richt zich op de leefgebieden van de jongeren: begeleiding naar werk, opleiding, huisvesting, gezondheidszorg, herstel met familie en herstel met het slachtoffer. De recidive van de ex-gedetineerden die worden begeleid door Forsa!, ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde.

Hulplijn Radicalisering

Dit project van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders richt zich op het tegengaan van jihadistische radicalisering onder Nederlandse jongeren. Ouders met vragen over jihadisme, radicalisering, opvoeding en vervreemding, kunnen contact opnemen met de Hulplijn, waar een medewerker desgewenst in de eigen taal kan antwoorden. Daarnaast geeft het team van de Hulplijn voorlichting en training aan ouders, leerkrachten, imams, professionals en gemeenteambtenaren.

Bovendien ondersteunen vertrouwenspersonen de families van radicaliserende jongeren en als dat noodzakelijk is, schakelen ze ketenpartners in zoals gemeente, politie en Jeugdzorg. Extra aandacht gaat uit naar 'Achterblijvers', de ouders van (overleden) uitreizigers, en 'Terugkeerders', Nederlandse jihadisten die terugkeren vanuit Irak of Syrië.

Heilige Boontjes

Binnen dit leer-werktraject krijgen ex-gedetineerde jongeren tot 27 jaar een perspectief op de arbeidsmarkt aangeboden. Dit project is opgezet door een jeugdwerker en een wijkagent. In de  koffiebar Heilige Boontjes (2 locaties), een eigen koffiebranderij en een online verkoopafdeling leren de jongeren arbeids- en sociale vaardigheden.

Aan het einde van het leer-werktraject, worden de deelnemers gekoppeld aan werkgevers, die voor een jaar een betaalde baan bieden. Op het moment doorlopen 20 jongeren het programma bij Heilige Boontjes.

Meer weten

Wilt u meer weten over de Hein Roethofprijs of de nominaties? Neem contact op met CCV-adviseur Door van der Wiele.