Ga naar de inhoud

Nieuw: Antwoord op veelgestelde vragen woonoverlast en gegevensdeling

Mensen zitten op stoel te luisteren met daaroverheen de tekst 'FAQ'. Ter illustratie van het CCV-dossier Veiligheid en zorg.

Wat kan wel en wat kan niet als het gaat om gegevens delen bij de aanpak van woonoverlast? Het is een vraag waar veel professionals regelmatig mee worstelen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid verzamelde de meest gestelde vragen en gaf, samen met professionals, antwoorden. Je vindt deze nu online op de website van woonoverlast.

De meest gestelde vragen (FAQ) zijn onderverdeeld in 7 categorieën:

  1. Algemeen
  2. Verwerking persoonsgegevens bij woonoverlast
  3. Gegevensdeling tussen gemeente en verhuurder
  4. Gegevensdeling tussen politie en gemeente
  5. Gegevensdeling tussen politie en verhuurder
  6. Gegevensdeling tussen zorg en andere partners
  7. Meer informatie.

Omgaan met persoonsgegevens

Vragen die onder meer worden beantwoord zijn: mag de gemeente persoonsgegevens verwerken bij de aanpak van woonoverlast? Is het nodig om een convenant af te sluiten om gegevens te delen tussen politie en gemeente? Mag de politie politiegegevens delen met de verhuurder? De politie wil geen politiegegevens delen met verhuurders voordat de Wet aanpak woonoverlast is ingezet; is dat correct? Mogen hulpverleners wel ‘dat-gegevens’ of ‘buitenkant-informatie’ delen met andere partners?

Geen rechten

De antwoorden in de FAQ zijn kort en bondig. Meer gedetailleerde antwoorden vind je terug in de bronnenlijst die onder ‘meer informatie’ staat. Let wel: de antwoorden werden met zorg samengesteld, maar hier kunnen geen enkele rechten aan worden ontleend. 

Meer informatie

Heb je andere vragen over gegevensdeling die niet in de FAQ staat? Breng deze in tijdens een van de online vragenuurtjes die het CCV organiseert. Je kunt je vraag mailen naar Katja.Steverink@hetccv.nl. Wil je ook automatisch uitnodigingen ontvangen voor de online vragenuurtjes? Laat dan je gegevens achter via het formulier op de website van woonoverlast.