Ga naar de inhoud

Nationaal Rapporteur Mensenhandel wil meer aandacht voor vluchtelingen

Arbeiders gaan aan het werk op een tulpenveld.

Uit de vandaag verschenen jaarcijfers Mensenhandel 2022 blijkt dat er in 2022 slechts 814 slachtoffers zijn gemeld bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (Comensha). Naar schatting zijn er jaarlijks zo’n 5.000 slachtoffers mensenhandel in Nederland. Opvallend is de stijging in het aantal Oekraïense slachtoffers en de terugloop in het aantal verdachten en vervolgingen van verdachten.

“Het is belangrijk meer aandacht te hebben voor signalen van mensenhandel onder vluchtelingen en in te zetten op de aanpak van daders binnen de strafrechtketen”, aldus Nationaal Rapporteur Conny Rijken.   

Oekraïense slachtoffers

In 2022 zijn 51 Oekraïense slachtoffers van arbeidsuitbuiting gemeld, in 2021 waren dat er zeven. “De stijging maakt duidelijk dat het noodzakelijk is te blijven inzetten op het voorkomen van mensenhandel onder vluchtelingen, waaronder Oekraïense vluchtelingen. Mensen op de vlucht, maar ook na aankomst in ons land, bevinden zich in een kwetsbare situatie waar misbruik van gemaakt kan worden”, zegt Rijken.

Bron: nationaalrapporteur.nl

De e-learnings signalering mensenhandel helpen de verschillende beroepsgroepen bij het herkennen van mensenhandel.