Ga naar de inhoud

Mobiele bendes regionaal aanpakken? Het CCV helpt

Een CCV-adviseur leidt de bijeenkomst over de aanpak van mobiele bendes.

De regio Amstelland-Meerlanden wil mobiele bendes een halt toeroepen. Tijdens een eerste bijeenkomst gingen gemeenten, politie en het Platform Veilig Ondernemen daarom samen aan de slag voor een concrete regionale aanpak. CCV-adviseur Joeri Vig en René Middag, projectleider mobiel banditisme bij de politie, begeleidden ze daarbij.

Vermogenscriminaliteit door mobiele bendes

In de gemeente Amstelveen worden tegenwoordig vaak auto-onderdelen uit BMW’s gestolen. Deze diefstallen worden door mobiele bendes gepleegd. Zij doen dat niet alleen in de gemeente Amstelveen, ook de omliggende gemeenten zijn de dupe. Mobiele bendes trekken namelijk van gemeente naar gemeente en plegen daar vermogenscriminaliteit. Naast diefstal uit auto’s gaat het onder andere om zakkenrollerij, winkeldiefstal, heling, babbeltrucs en inbraken. Allemaal vergrijpen die veel impact hebben op inwoners en ondernemers.

Samen aan de slag

De gemeente Amstelveen heeft de regiogemeenten van Amstelland-Meerlanden (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn) uitgenodigd om te kijken hoe ze rondtrekkende buitenlandse dadergroepen samen effectiever en efficiënter kunnen tegengaan. Na een presentatie van René Middag over de werkwijze van mobiele bendes gingen de deelnemers onder begeleiding van CCV-adviseur Joeri Vig in groepjes uiteen. Samen brainstormden ze hoe ze beter konden samenwerken bij:

  • Het signaleren van naderende of actieve bendes in de regio
  • Het informeren van elkaar over naderende of actieve bendes in de regio
  • Het betrekken van inwoners en ondernemers als er mobiele bendes in de regio actief zijn.

Op deze manier willen zij preventie verhogen en de heterdaadkracht vergroten. Dit leverde veel inzichten op om tot een slimme praktische en regionale aanpak van criminaliteit door mobiele dadergroepen te komen. Tijdens een volgende bijeenkomst worden deze inzichten omgezet in concrete acties.

Direct effect

Na dit overleg is er gelijk al een succesvolle samenwerking tot stand gekomen tussen 2 politie eenheden. De samenwerking is gericht op een dadergroep die het voorzien heeft op auto-onderdelen in de regio Amsterdam-Amstelland en Noord-Holland.

Ook in jouw regio? Wil jij in jouw regio mobiele bendes met een praktische aanpak ook een halt toeroepen? Neem dan contact op met Joeri Vig , joeri.vig@hetccv.nl.