Ga naar de inhoud

Minder incidenten in stadions, meer rechtszaken

Het aantal incidenten in het betaald voetbal lag in het seizoen 2022/’23 onder dat van het vorige seizoen. Daarentegen is het aantal zaken dat voor de rechter is gebracht met 250% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en uit de Veiligheidsmonitor van de KNVB.

Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn er 422 zaken binnengekomen die vooral te maken hebben met geweld, vernieling, discriminatie, vuurwerk, drugs en het niet opvolgen van bevelen. Een seizoen eerder waren dit er nog 640. De rechter heeft in het voetbalseizoen 2022/’23 145 beslissingen genomen in deze zaken. Van deze beslissingen heeft de rechter 132 verdachten veroordeeld tot een straf. In ongeveer 45% van de gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd, terwijl in de overige gevallen boetes en/of werkstraffen werden uitgedeeld.

Locatieverbod

Daarnaast heeft de rechter afgelopen seizoen 49 keer een locatiegebod of -verbod (een stadionverbod door de rechter) opgelegd. Een jaar eerder gebeurde dit 20 keer en in de jaren voor corona gebeurde dit hoogstens vijf keer per seizoen. Verder heeft de rechter in het seizoen ’22/’23 tien keer ook een meldplicht opgelegd.

Kijk voor alle cijfers en de bijbehorende duiding op de factsheet Voetbal en Veiligheid op om.nl.

Bron: om.nl

Heb je een situatie waarbij je de Wet bestrijding voetbalvandalisme en overlast wilt inzetten en wil je zeker weten dat je overal aan denkt? Gebruik dan de CCV-adviestool.